Site Feedback

Vem vet mest?

 

Vem vet mest? Inte jag förstås.
Jag brukar titta på SVT på nätet för att förbättra min svenska. Det är mycket nyttig eftersom nästan alla programmen har textning på svenska, så jag kan höra och läsa samma fraser samtidigt. För en par veckor sen jag hittade programmet "Vem Vet Mest." Det är "frågesport:" programledare läser frågor och de som deltar måste svara rätt. Vi har ungefär samma sak på TV här i USA- det kallas för Jeopardy, men varje match har bara tre deltagare och inte åtta som har Vem Vet Mest. Dessutom gör man frågor baklänges i Jeopardy- till exemple, en "fråga" kan vara "Det är Norges huvudstad" och man måste "svara" med frågan "Vad är Oslo?"
Dessutom tävlade jag i skolans frågesport när jag var tonåring. Vi hade också en mindre TV-program när jag var med en par gånger. Det heter "It's Academic" (Det är Akademisk). Men vi också hade många tävlingar som inte sändes på TV. Största skillnad mellan skolfrågesport och TV-frågesport är att man kan slå på knappen och därmed reservera chansen att svara när frågan är inte än fullständigt läst (medan på TV måste man vänta på att programledare läser hela fråga för att tittarna ska få se den). Det kanske inte verkar vara så viktig, men visst är det det. Det gör så att när alla vet svaret på en lätt fråga, det är ändå en bra tävling över vem ska få punkter av den, beroende på reaktionstid och förmågan att hitta rätt svar med bara partiell information, och dessutom måste man försöka inte slå på knappen för tidig när rätta svar är inte än klar!
Eftersom jag spelade frågesport i många år, klarar jag ganska bra i USA-versionen. Men trots att många av frågor är ganska universellt, det är mycket svårare på svenska. Delvis är det att inte alltid förstår jag orden i frågan och även om jag vet vad svaret är så kan jag inte alltid hitta svenska namn på den i rätt tid. Och delvis är det att jag vet inte nog om Sveriges geografi, skandinavisk kultur, och allt som gäller Sverige mer än andra lander.

Share:

 

0 comments

  Please enter between 0 and 2000 characters.

   

  Corrections

    - suff you missed

    - wrong/not needed

    - parts where you confused me... 

  Vem vet mest?

  Vem vet mest? Inte jag förstås.
  Jag brukar titta på SVT på nätet för att förbättra min svenska. Det är mycket nyttig eftersom nästan alla programmen har textning på svenska, så jag kan höra och läsa samma fraser samtidigt. För en par veckor sen jag hittade programmet "Vem Vet Mest." Det är en "frågesport:" programledaren läser ställer frågor och de som deltar måste svara rätt. Vi har ungefär samma sak på TV här i USA- det kallas för Jeopardy, men varje match har bara tre deltagare och inte åtta som i har Vem Vet Mest. Dessutom gör man frågor baklänges i Jeopardy- ,till exemple en "fråga" kan vara "Det är Norges huvudstad" och man måste "svara" med frågan "Vad är Oslo?"
  Dessutom tävlade jag i skolans frågesport när jag var tonåring. Vi hade också en ett mindre TV-program när som jag var med en i ett par gånger. Det heter "It's Academic" (Det är Akademiskt). Men vi hade också många tävlingar som inte sändes på TV. Största skillnaden mellan skolfrågesport och TV-frågesport är att man kan slå på knappen och därmed reservera chansen att svara när frågan är inte än även fast frågan inte är fullständigt läst (medan på TV måste man vänta på att programledaren läser hela fråga för att tittarna ska få se den). Det kanske inte verkar vara så viktig, men visst är det det. Det gör så att när alla vet svaret på en lätt fråga, det är ändå en bra tävling över vem ska få punkter av den, beroende på reaktionstid och förmågan att hitta rätt svar med bara partiell information, och dessutom måste man försöka att inte slå på knappen för tidig när rätta svar är inte än klar!
  Eftersom jag spelade frågesport i många år klarar jag USA-versionen ganska bra. Men trots att många av frågorna är ganska universella, Är det mycket svårare på svenska. Delvis är det att jag inte alltid förstår orden i frågan och även om jag vet vad svaret är så kan jag inte alltid hitta det svenska ordet på det i rätt tid. Och delvis är det att jag inte vet nog om Sveriges geografi, skandinavisk kultur, och allt som gäller Sverige mer än andra lander.

  Write a correction

  Please enter between 25 and 8000 characters.

   

  More notebook entries written in Swedish

  Show More