Site Feedback

Adventstraditioner

Jag vill berätta lite om adventstraditionerna som vi upprätthåller här i Schweiz. Jag gillar mycket om att ta reda på olika traditioner från hela världen, men det var inte så länge sen att jag lärte mig att verkligen uppskatta vår egna sedvänjorna.

Den traditionen jag gillar mest är den vi kallar "Samichlaus". Den har sitt ursprung i helgon Niklaus (inte vet jag vad han gjorde), som i schweizisk-tyska nu heter "Samichlaus". Det betyder att varje år på sjätte december tusentals "Samichlauser" i röda kavajer och hatter besöker tiotusentals små barn och frambringer jordnötter, mandariner och choklad ur en gigantisk väska. Och varje barn tycker att DEN HÄR Samichlaus är den enda som finns (därför att det finns bara en, naturligtvis).

Samichlaus har en hjälpare som heter "Schmutzli" och har en brun kavaj och en spö på sig. Barnen är ofta rädd för honom, därför att de har fått höra att han straffar barn som inte har varit snälla det åt som gått. Det aldrig händer, förstås.

När jag var liten jag bara var lite rädd; jag var alltid för upptagen med att klappa åsnan som bar väskan.

Jag tycker att det är interessant att vi har någon som ser ut som den amerikaniska "Santa Claus", men traditionen omkring honom är så väldigt olika.

Tack för att läsa!

Share:

 

1 comment

  Please enter between 0 and 2000 characters.

   

  Corrections

  Adventstraditioner

  Jag vill berätta lite om adventstraditionerna som vi upprätthåller här i Schweiz. Jag gillar att ta reda på olika traditioner från hela världen, men det var inte så länge sen jag lärde mig att verkligen uppskatta vår egna sedvänjor.


  Den traditionen jag gillar mest är den vi kallar "Samichlaus". Den har sitt ursprung i helgonet Niklaus (inte vet jag vad han gjorde). Han heter på schweizisk-tyska  "Samichlaus".

  Varje år på sjätte december går tusentals "Samichlauser" i röda kavajer och hattar och besöker tiotusentals små barn.

  Med sig har de jordnötter, mandariner och choklad i en gigantisk väska. Och varje barn tror att DEN HÄR Samichlaus är den enda som finns (därför att det finns bara en i historierna). 


  Samichlaus har en medhjälpare som heter "Schmutzli" som har en brun kavaj och ett spö på sig. Barnen är rädd för honom. För att de har fått höra att han straffar barn som inte har varit snälla det åt som gått, det händer förstås.

  (Därför att de fått höra kan nog också funka)


  När jag var liten var jag bara var lite rädd. Jag var alltid för upptagen med att klappa åsnan som bar väskan.

  Jag tycker att det är intressant att vi har någon som ser ut som den amerikanska "Santa Claus", men traditionen är så väldigt olika.

  Tack för läsandet!

   

  Roliga traditioner ni har i Schweiz =).

  Write a correction

  Please enter between 25 and 8000 characters.

   

  More notebook entries written in Swedish

  Show More