Site Feedback

Hogy beszélnek a cigányok

Egyszer egy katonai barátom meghívott szlovákiai magyar lakosságú falujába, hogy velem és az barátaival közösön megünnepeljük az ottani búcsút, melyet abban a faluban minden első szeptemberi vasárnap tartanak. Este búcsúi mulatság ment végbe. Mindenki jól mulatott. A táncszünet közben a kultúrhäz folyosóján álltam és szemléltem a jelenlevő vendégeket. Egyszerre egy vén bácsi megszólított engem magyar nyelven: „Adjál cigarettát egy szegény cigánynak !”. Mivelhogy akkor még szoktam dohányozni, nem volt számomra nehéz az ő kívánságának eleget tennem. Megköszönte és eltávozott. Azóta tudom, hogy az illető faluban élő cigányok, biztos más nyelven kívül, magyarul is tudnak beszélni.

Share:

 

0 comments

  Please enter between 0 and 2000 characters.

   

  Corrections

  Hogy beszélnek a cigányok

  Egyszer egy katonai barátom egykori katonatársam meghívott a szlovákiai magyar lakosságú szlovákiai falujába, hogy velem és az a barátaival közösen megünnepeljük az ottani búcsút, melyet abban a faluban minden első szeptemberi vasárnap minden év szeptemberének az első vasárnapján tartanak. Este búcsúi mulatság ment végbe volt. Mindenki jól mulatott. A táncszünet közben a kultúrház folyosóján álltam és szemléltem a jelenlevő vendégeket. Egyszerre egy vén bácsi megszólított meg engem magyar nyelven: „Adjál cigarettát egy szegény cigánynak!”. Mivelhogy akkor még szoktam volt dohányozni, nem volt számomra nehéz esett nehezemre az ő kívánságának eleget tennem. Megköszönte és eltávozott. Azóta tudom, hogy az illető a szóban forgó faluban élő cigányok, biztos más nyelven bizonyosan más nyelveken kívül, magyarul is tudnak beszélni.

  Hogy beszélnek a cigányok

  Egyszer egy katonai barátom meghívott szlovákiai magyar lakosságú falujába, hogy velem és az barátaival közösön megünnepeljük az ottani búcsút, melyet abban a faluban minden első szeptemberi vasárnap tartanak. Este volt a búcsú[i mulatság] ment végbe. Mindenki jól mulatott. A táncszünet közben a kultúrház folyosóján álltam és szemléltem a jelenlevő vendégeket. Egyszerre Egyszer csak egy vén bácsi megszólított meg engem magyar nyelven: „Adjál cigarettát egy szegény cigánynak!”. Mivelhogy akkor még szoktam dohányoztamni, nem volt számomra nehéz az Ő kívánságának eleget tennemi. Megköszönte és eltávozott. Azóta tudom, hogy az illető faluban élő cigányok, biztos más nyelveken kívül, magyarul is tudnak beszélni.

   

  Magyarországon gyakran sértő kifejezés, ha valaki azt használja, hogy "cigány", miközben nem az. Egyébként hihetetlenül "szépen" ír. :]

  Write a correction

  Please enter between 25 and 8000 characters.

   

  More notebook entries written in Hungarian

  Show More