Site Feedback

A nyírfa és a vörösfenyő

Kertünk egy része a baromfinak van fenntartva. Kerítés elkülöníti e telket a többi, magasabb résztől, a gyümölcsöskerttől. Eredetileg semmi fa sem nőtt a baromfitelken, csak a tyúkok sétáltak rajta. Egyszer mondtam magamnak, hogy jó volna, ha egy fa díszítené a baromfikifutót és árnyékot vetne a madarak jóérzése végett. Akkor beültettem ott egy nyírfát, melyet a közeli erdő szélén kiválasztottam. A kis nyírfacsemete készségesen meggyökeredzett, és már a következő évben jelentős növekedést mutatott ki. Néhány év után még egy vörösfenyő csemetét ültettem hozzá, úgy, hogy mind a két fának elegendő élettere legyen. Mint ismeretes, a vörösfenyő nagyon gyorsan nő. Azért arra számítottam, hogy egy pár év után a vörösfenyő magasságával utoléri a nyírfát. De ez nem következett be. A nyírfa, mintha vetélytársának vélte volna a vörösfenyőt, meggyorsította a növekvését. A két fa még mindig versenyez növekedési ütemükben, és a magassági különbségük csak nagyon lassan csökken. Viszont egyszer biztosan abbahagyják a versenyt - a fák nem nőnek az égig.

Pavel 2013, május 30-án

Share:

 

0 comments

  Please enter between 0 and 2000 characters.

   

  Corrections

  A nyírfa és a vörösfenyő

  Kertünk egy része a baromfinak van fenntartva. Kerítés különíti el a telket a többi, magasabb résztől, a gyümölcsöskerttől. Eredetileg egyetlen fa sem nőtt a baromfiudvar területén, csak a tyúkok sétáltak rajta. Gondoltam, hogy jó volna, ha egy fa díszítené a baromfiudvart és árnyékot vetne, hogy a szárnyasok jól érezzék magukat. Akkor odaültettem egy nyírfát, melyet a közeli erdő szélén kiválasztottam. A kis nyírfacsemete hamarosan meggyökeredzett, és már a következő évben jelentős fejlődésnek indult. Néhány év után még egy vörösfenyő csemetét ültettem hozzá, úgy, hogy mind a két fának elegendő élettere legyen. Mint ismeretes, a vörösfenyő nagyon gyorsan nő. Ezért arra számítottam, hogy egy pár év után a vörösfenyő magasságával utoléri a nyírfát. De ez nem következett be. A nyírfa, mintha vetélytársának vélte volna a vörösfenyőt, meggyorsította a növekvését. A két fa még mindig versenyez növekedési ütemükben, és a magassági különbségük csak nagyon lassan csökken. Viszont egyszer biztosan abbahagyják a versenyt - a fák nem nőnek az égig.

  Pavel 2013, május 30-án

  A nyírfa és a vörösfenyő

  Kertünk egy része a baromfinak van fenntartva. Kerítés elkülöníti el e telket a többi, magasabb résztől, a gyümölcsöskerttől. Eredetileg semmi egy fa sem nőtt a baromfitelken, csak a tyúkok sétáltak rajta. Egyszer mondtam magamnak, hogy jó volna, ha egy fa díszítené a baromfikifutót és árnyékot vetne a madarak jóérzése jóléte végett. Akkor beültettem ott oda egy nyírfát, melyet a közeli erdő szélén kiválasztottam ki. A kis nyírfacsemete készségesen meggyökeredzett, és már a következő évben jelentős növekedést mutatott ki. Néhány év után még egy vörösfenyő csemetét ültettem hozzá, úgy, hogy mind a két fának elegendő élettere legyen. Mint ismeretes, a vörösfenyő nagyon gyorsan nő. Azért Ezért arra számítottam, hogy egy pár év után a vörösfenyő magasságával utoléri a nyírfát. De ez nem következett be. A nyírfa, mintha vetélytársának vélte volna a vörösfenyőt, meggyorsította a növekvését. A két fa még mindig versenyez növekedési ütemükben, és a magassági különbségük csak nagyon lassan csökken. Viszont egyszer biztosan abbahagyják a versenyt - a fák nem nőnek az égig.

  Pavel 2013, május 30-án

   

   

  A nyírfa és a vörösfenyő

  Kertünk egy része (a) baromfinak van fenntartva. Kerítés különíti el e telket a többi, magasabb résztől, a gyümölcsöskerttől. Eredetileg semmilyen fa nem nőtt a baromfitelken, csak a tyúkok sétáltak rajta. Egyszer mondtam magamnak, hogy jó volna, ha egy fa díszítené a baromfikifutót és árnyékot vetne a madarak jóérzése végett. Akkor beültettem ott egy nyírfát, melyet a közeli erdő szélén választottam ki. A kis nyírfacsemete készségesen meggyökeredzett, és már a következő évben jelentős növekedést mutatott. (ki.) Néhány év után még egy vörösfenyő csemetét is ültettem hozzá, úgy, hogy mind a két fának elegendő élettere legyen. Mint ismeretes, a vörösfenyő nagyon gyorsan nő. Ezért arra számítottam, hogy egy pár év után a vörösfenyő magasságával utoléri a nyírfát. De ez nem következett be. A nyírfa, mintha vetélytársának vélte volna a vörösfenyőt, meggyorsította a növekedését. A két fa még mindig versenyez növekedési ütemükben, és a magassági különbségük csak nagyon lassan csökken. Viszont egyszer biztosan abbahagyják a versenyt - a fák nem nőnek az égig.

  Pavel 2013, május 30-án

  Write a correction

  Please enter between 25 and 8000 characters.

   

  More notebook entries written in Hungarian

  Show More