Site Feedback
Important Notice: Feb 1st from 05:00 to 08:00 (UTC) , italki will be down for scheduled maintenance. If you have scheduled sessions during this time, read our Announcement

Keletmorvaországi tájbeli (Valasi) szabadtéri múzeum

Szabadtéri múzeumot alapítottak meg 88 évvel ezelőtt két néprajzkutató, a Jaronek testvérek, a keletmorvaországi Rožnov városkában. Az ő szándékuk volt Morvaország ebben a részében élő lakosság történelmi képének megőrzése.

A jelenlegi alakjában a Valasi (= keletmorvaországi tájbeli) múzeum (ahogy mostanában hívják) három részből áll:

Legrégibb a múzeum városi része, az úgy nevezett „Favároska”.
Itt fából készített lakóházakat álítanak ki, amelyeket a Rožnov város közeli környékéről a múzeum területére öszpontosítottak, abból a tájból, amelynek történelmi megnevezése „Morvaországi Havasalföld” (Moravské Valašsko). Lakáson kívül ezek a házak lakosaik dolgozószobáiként szolgáltak. Következő exponált építészeti egységek láthatók a múzeumban: kovács lakóháza és műhelye, szíjgyártó lakóháza és műhelye, pipakészítő lakóháza és műhelye, mézeskalácsos háza, fogadós háza, falusi bíró irodája, és lakáskiadó (elszállásoló) háza egykori fürdővendégek számára.

A szabadtéri múzeum falusi része jellemzi a falusi nép (pásztorok, hegyi juhászok, földművesek) életmódját. Ez az úgy nevezett „Valasi falu” a múzeum területileg legterjedelmesebb része. A Valasi falu felépítésének a célja volt egy keletmorvaországi falutípus élethű képmásának újjáalakítása. A rožnovi Stráň (lejtő, hegyoldal) nevű vágásterületen így fokozatosan szinte 40 objektumot állítottak fel, amely egy keletmorvaországi faluhoz minden hozzátartozót képvisel.

Műszakilag legérdekesebb a szabadtéri múzeum harmadik része, az úgy nevezett „Malomvölgy”, amelyet 1982 évben nyivánosság számára nyitottak. Az első két, fent leírt múzeumrészhez képest a Malomvölgy felépítése sokkal igényesebb volt. Tervezői szándéka volt bemutatni molnár, fűrészteleptulajdonos, kallózómunkás, és hámormunkás érdekes gyártásműveleteit, valamint mind ezt a műszaki objektumot a falusi urbanizmusba (városrendezésbe) besorolni. A Malomvölgy látogatói megtekinthetnek néhány műszakilag érdekes gyártó egységet. Ezek a következők: remíz (kocsiszín), hámor, olajsajtoló, ványoló, gabonamalom és fűrésztelep. Egy malomárok vezeti a kellő meghajtó erőt nyújtó vizet az egész Malomvölgyön keresztül.

2013. július 16-a Folytatása következik
Pavel

Share:

 

3 comments

  Please enter between 0 and 2000 characters.

   

  Corrections

  Keletmorvaországi tájbeli (Valasi) szabadtéri múzeum

  Szabadtéri múzeumot alapítottak meg 88 évvel ezelőtt két néprajzkutató - a Jaronek testvérek - a keletmorvaországi Rožnov városkában. Az ő szándékuk volt Morvaország ebben a részében élő lakosság történelmi képének megőrzése. a Morvaország ezen részén élő lakosság történelmi képének megőrzése volt.

  A jelenlegi alakjában a Valasi (= keletmorvaországi tájbeli) múzeum (ahogy mostanában hívják) három részből áll:

  Legrégibb a múzeum városi része, az úgy nevezett „Favároska”.
  Itt fából készített lakóházakat állítanak ki, amelyeket a Rožnov város közeli környékéről a múzeum területére öszpontosítottak, arról a tájról, amelynek történelmi megnevezése „Morvaországi Havasalföld” (Moravské Valašsko). Lakáson kívül ezek a házak lakosaik dolgozószobáiként szolgáltak. Következő exponált (???) építészeti egységek láthatók a múzeumban: kovács lakóháza és műhelye, szíjgyártó lakóháza és műhelye, pipakészítő lakóháza és műhelye, mézeskalácsos háza, fogadós háza, falusi bíró irodája, és lakáskiadó (elszállásoló)* háza egykori fürdővendégek számára.

  (*: fogadós?)


  A szabadtéri múzeum falusi része jellemzi a falusi nép (pásztorok, hegyi juhászok, földművesek) életmódját. Ez az úgynevezett „Valasi falu” a múzeum területileg legterjedelmesebb része. A Valasi falu felépítésének a célja volt egy keletmorvaországi falutípus élethű képmásának újjáalakítása. A rožnovi Stráň (lejtő, hegyoldal) nevű vágásterületen így fokozatosan szinte majdnem 40 objektumot állítottak fel, amely egy keletmorvaországi faluhoz minden hozzátartozót képvisel.

  Műszakilag legérdekesebb a szabadtéri múzeum harmadik része, az úgy nevezett „Malomvölgy”, amelyet 1982 évben nyivánosság számára nyitottak meg a nyilvánosság előtt. Az első két, fent leírt múzeumrészhez képest a Malomvölgy felépítése sokkal igényesebb volt. Tervezői szándéka volt bemutatni molnár, fűrészteleptulajdonos, kallózómunkás, és hámormunkás érdekes gyártásműveleteit, valamint mind ezt a műszaki objektumot a falusi urbanizmusba (városrendezésbe) besorolni. A Malomvölgy látogatói megtekinthetnek néhány műszakilag érdekes gyártó egységet. Ezek a következők: remíz (kocsiszín), hámor, olajsajtoló, ványoló, gabonamalom és fűrésztelep. Egy malomárok vezeti a kellő meghajtó erőt nyújtó vizet az egész Malomvölgyön keresztül.

  2013. július 16-a Folytatása következik
  Pavel

  Write a correction

  Please enter between 25 and 8000 characters.

   

  More notebook entries written in Hungarian

  Show More