Site Feedback

Keletmorvaországi tájbeli (Valasi) szabadtéri múzeum

Szabadtéri múzeumot alapítottak meg 88 évvel ezelőtt két néprajzkutató, a Jaronek testvérek, a keletmorvaországi Rožnov városkában. Az ő szándékuk volt Morvaország ebben a részében élő lakosság történelmi képének megőrzése.

A jelenlegi alakjában a Valasi (= keletmorvaországi tájbeli) múzeum (ahogy mostanában hívják) három részből áll:

Legrégibb a múzeum városi része, az úgy nevezett „Favároska”.
Itt fából készített lakóházakat álítanak ki, amelyeket a Rožnov város közeli környékéről a múzeum területére öszpontosítottak, abból a tájból, amelynek történelmi megnevezése „Morvaországi Havasalföld” (Moravské Valašsko). Lakáson kívül ezek a házak lakosaik dolgozószobáiként szolgáltak. Következő exponált építészeti egységek láthatók a múzeumban: kovács lakóháza és műhelye, szíjgyártó lakóháza és műhelye, pipakészítő lakóháza és műhelye, mézeskalácsos háza, fogadós háza, falusi bíró irodája, és lakáskiadó (elszállásoló) háza egykori fürdővendégek számára.

A szabadtéri múzeum falusi része jellemzi a falusi nép (pásztorok, hegyi juhászok, földművesek) életmódját. Ez az úgy nevezett „Valasi falu” a múzeum területileg legterjedelmesebb része. A Valasi falu felépítésének a célja volt egy keletmorvaországi falutípus élethű képmásának újjáalakítása. A rožnovi Stráň (lejtő, hegyoldal) nevű vágásterületen így fokozatosan szinte 40 objektumot állítottak fel, amely egy keletmorvaországi faluhoz minden hozzátartozót képvisel.

Műszakilag legérdekesebb a szabadtéri múzeum harmadik része, az úgy nevezett „Malomvölgy”, amelyet 1982 évben nyivánosság számára nyitottak. Az első két, fent leírt múzeumrészhez képest a Malomvölgy felépítése sokkal igényesebb volt. Tervezői szándéka volt bemutatni molnár, fűrészteleptulajdonos, kallózómunkás, és hámormunkás érdekes gyártásműveleteit, valamint mind ezt a műszaki objektumot a falusi urbanizmusba (városrendezésbe) besorolni. A Malomvölgy látogatói megtekinthetnek néhány műszakilag érdekes gyártó egységet. Ezek a következők: remíz (kocsiszín), hámor, olajsajtoló, ványoló, gabonamalom és fűrésztelep. Egy malomárok vezeti a kellő meghajtó erőt nyújtó vizet az egész Malomvölgyön keresztül.

2013. július 16-a Folytatása következik
Pavel

Share:

 

3 comments

  Please enter between 0 and 2000 characters.

   

  Corrections

  Keletmorvaországi tájbeli (Valasi) szabadtéri múzeum

  Szabadtéri múzeumot alapítottak meg 88 évvel ezelőtt két néprajzkutató - a Jaronek testvérek - a keletmorvaországi Rožnov városkában. Az ő szándékuk volt Morvaország ebben a részében élő lakosság történelmi képének megőrzése. a Morvaország ezen részén élő lakosság történelmi képének megőrzése volt.

  A jelenlegi alakjában a Valasi (= keletmorvaországi tájbeli) múzeum (ahogy mostanában hívják) három részből áll:

  Legrégibb a múzeum városi része, az úgy nevezett „Favároska”.
  Itt fából készített lakóházakat állítanak ki, amelyeket a Rožnov város közeli környékéről a múzeum területére öszpontosítottak, arról a tájról, amelynek történelmi megnevezése „Morvaországi Havasalföld” (Moravské Valašsko). Lakáson kívül ezek a házak lakosaik dolgozószobáiként szolgáltak. Következő exponált (???) építészeti egységek láthatók a múzeumban: kovács lakóháza és műhelye, szíjgyártó lakóháza és műhelye, pipakészítő lakóháza és műhelye, mézeskalácsos háza, fogadós háza, falusi bíró irodája, és lakáskiadó (elszállásoló)* háza egykori fürdővendégek számára.

  (*: fogadós?)


  A szabadtéri múzeum falusi része jellemzi a falusi nép (pásztorok, hegyi juhászok, földművesek) életmódját. Ez az úgynevezett „Valasi falu” a múzeum területileg legterjedelmesebb része. A Valasi falu felépítésének a célja volt egy keletmorvaországi falutípus élethű képmásának újjáalakítása. A rožnovi Stráň (lejtő, hegyoldal) nevű vágásterületen így fokozatosan szinte majdnem 40 objektumot állítottak fel, amely egy keletmorvaországi faluhoz minden hozzátartozót képvisel.

  Műszakilag legérdekesebb a szabadtéri múzeum harmadik része, az úgy nevezett „Malomvölgy”, amelyet 1982 évben nyivánosság számára nyitottak meg a nyilvánosság előtt. Az első két, fent leírt múzeumrészhez képest a Malomvölgy felépítése sokkal igényesebb volt. Tervezői szándéka volt bemutatni molnár, fűrészteleptulajdonos, kallózómunkás, és hámormunkás érdekes gyártásműveleteit, valamint mind ezt a műszaki objektumot a falusi urbanizmusba (városrendezésbe) besorolni. A Malomvölgy látogatói megtekinthetnek néhány műszakilag érdekes gyártó egységet. Ezek a következők: remíz (kocsiszín), hámor, olajsajtoló, ványoló, gabonamalom és fűrésztelep. Egy malomárok vezeti a kellő meghajtó erőt nyújtó vizet az egész Malomvölgyön keresztül.

  2013. július 16-a Folytatása következik
  Pavel

  Write a correction

  Please enter between 25 and 8000 characters.

   

  More notebook entries written in Hungarian

  Show More