Site Feedback

Remíz (kocsiszín) (Szabadtéri múzeum építési tárgya)

Ez az épület a Malomvölgyben kiállított épületek közül a legújjabb. Ahogy az idegen szavak szótára felvilágosít, a remíz tulajdonképpen egy kocsiszín, tehát kocsik, szánok vagy hintók elhelyezéséhez szolgáló épület.

A remíz épületének szerkezete csak lényegtelenül változott évek folyamán. A legfontosabb építőanyag a kő. Kőből készült az építmény lapos alapzata valamint az oszlopszerkezete. Az oszlopok közötti hézagokat fából készült lécekkel töltötték ki. Figylemre méltó a bonyolult tetőszerkezet, amely a mintegy 16 x 32 méter méretű felületet fedő tetőt hordja. Az épület mindkét rövidebb oldalán kétszárnyú ajtók találhatók, amelyek lehetővé teszik járművek átmenését a remízen keresztül.

Az épületet a nem messze fekvő Ostravice községből vitték át. Azután különféle kocsitípus elhelyezéhez használták. Így következő kocsitípusok menedéket találtak a remízben: halottaskocsi, fuvaroskocsi, tűzoltókocsi, földműveskocsik (lajtorjás vagy deszkaoldalú), erdőben, kereskedelemben, iparban vagy kézművességben használt kocsik.

Hála jelentős méreteinek és a kedvező, áthajtási lehetőséget nyújtó szerkezetének a remízet másképpen is használják ki létezése folyamán: Mint kezelő raktár faelosztáshoz, mint magszárító vagy mint gazdasági alap erdőmunkások számára. Az első világháború folyamán rövid időre sőt mint lóistálló hadsereg rendelkezésére állt az épület.


2013. július 20-án Folytatása következik
Pavel

Share:

 

2 comments

  Please enter between 0 and 2000 characters.

   

  Corrections

  Remíz (kocsiszín) (szabadtéri múzeum építészeti műtárgya)

   

  Ez az épület a Malomvölgyben kiállított épületek közül a legújjabb. (Pavel, ha a múzeumba kerülési idejére gondolt, akkor: legújabb szerzemény, vagy: legfrissebb szerzemény. Ha pedig az épület eredeti építési korára gondolt, akkor: a kiállított épületek közül a legfiatalabb). Ahogy az idegen szavak szótára felvilágosít, a remíz tulajdonképpen egy kocsiszín, tehát kocsik, szánok vagy hintók elhelyezésére szolgáló épület.

  A remíz épületének szerkezete lényegében nem változott az évek folyamán. A legfontosabb építőanyaga a kő. Kőből készült az építmény lapos alapzata valamint az oszlopszerkezete. Az oszlopok közötti hézagokat falécekkel töltötték ki. Figyelemre méltó a bonyolult tetőszerkezet, amely a mintegy 16 x 32 méter alapterületű épület tetejét tartja.remíz mindkét rövidebb oldalán kétszárnyú ajtók találhatók, amelyek lehetővé teszik járművek keresztülhaladását. 

  Az épületet a nem messze fekvő Ostravice községből telepítették át, majd különféle kocsitípusokat helyeztek el benne. Így következő kocsitípusok találtak menedéket a remízben: halottaskocsi, fuvaroskocsi, tűzoltókocsi, földműveskocsik (lajtorjás illetve deszkaoldalú), erdőben, kereskedelemben, iparban vagy kézművességben használt kocsik.

  Hála jelentős méreteinek és a kedvező, áthajtási lehetőséget nyújtó szerkezetének a remízt fennállása óta másképpen is hasznosították: mint faelosztó raktár, mint magszárító vagy mint gazdasági telephely erdőmunkások számára. Sőt, az első világháború folyamán rövid időre a hadsereg rendelkezésére állt az épület mint lóistálló.


  2013. július 20-án Folytatása következik
  Pavel

   

  (...)

  Az épületet a nem messze fekvő Ostravice községből vitték át. Azután különféle kocsitípus elhelyezéhez használták. Így a következő (vagy: Így az alábbi) kocsitípusok menedéket találtak menedéket a remízben: halottaskocsi, fuvaroskocsi, tűzoltókocsi, földműveskocsik (lajtorjás vagy deszkaoldalú), erdőben, kereskedelemben, iparban vagy kézművességben használt kocsik.
  (...) 

  Remíz (kocsiszín) (Szabadtéri múzeum építési tárgya)

  Ez az épület a Malomvölgyben kiállított épületek közül a legújabb. Ahogy az idegen szavak szótára felvilágosít, a remíz tulajdonképpen egy kocsiszín, tehát kocsik, szánok vagy hintók elhelyezéséhez szolgáló épület.

  A remíz épületének szerkezete csak jelentéktelenül változott évek folyamán. A legfontosabb építőanyaga a kő. Kőből készült az építmény lapos alapzata valamint az oszlopszerkezete. Az oszlopok közötti hézagokat fából készült lécekkel töltötték ki. Figylemre méltó a bonyolult tetőszerkezet, amely a mintegy 16 x 32 méter méretű felületet fedő tetőt hordja (tartja). Az épület mindkét rövidebb oldalán kétszárnyú ajtók találhatók, amelyek lehetővé teszik járművek áthaladását a remízen keresztül.

  Az épületet a nem messze fekvő Ostravice községből vitték át. Azután különféle kocsitípusok elhelyezéhez használták. Így következő kocsitípusok menedéket találtak a remízben: halottaskocsi, fuvaroskocsi, tűzoltókocsi, földműveskocsik (lajtorjás vagy deszkaoldalú), erdőben, kereskedelemben, iparban vagy kézművességben használt kocsik.

  Hála jelentős méreteinek és a kedvező, áthajtási lehetőséget nyújtó szerkezetének a remízt másképpen is kihasználják. (létezése folyamán) Például, mint kezelő, raktár faelosztáshoz, mint magszárító vagy mint gazdasági alap erdőmunkások számára. Az első világháború folyamán rövid időre, sőt mint lóistállóként a hadsereg rendelkezésére is állt az épület.

   
  2013. július 20-án Folytatása következik
  Pavel

  Write a correction

  Please enter between 25 and 8000 characters.

   

  More notebook entries written in Hungarian

  Show More