Site Feedback

Volim trčanje

Volim trčanje. Živim vrlo blizu velikog parka pa mogu trčati čak i u pauzi za ručak, budući da radim kod kuće. To mi je više odanost nego hobi. Nakon dugog dana pred računalom, treba mi sat vremena van u prirodi da zaboravim sve što se desilo tijekom dana. Meni je to najbolji lijek na svijetu. Ponekad sam pod stresom kad počinjem, ali nikad nisam na kraju. Ima veliko brdo u parku pa je odlična vježba, a više sam umoran na kraju, više sam opušten. Nažalost sam imao operaciju na koljenu u listopadu pa trenutačno ne smijem trčati, što mi stvarno ide na živce. Mogao bih plivati, ali to nije baš moja stvar. Uživam i u čitanju, a budući da sam dobio hrpu dobrih knjiga (o športu, naravno) za Božić, ova je idealna prilika da ih pročitam. U svakom slučaju, sadašnje vrijeme je tako grozno da meni malo manje smeta što ne smijem trčati. Ali, naravno da bi sunčano vrijeme bilo druga priča!

Share:

 

0 comments

  Please enter between 0 and 2000 characters.

   

  Corrections

  Volim trčanje

  Volim trčanje. Živim vrlo blizu velikog parka pa mogu trčati čak i u pauzi za ručak, budući da radim kod kuće. To mi je više odanost nego hobi. Nakon dugog dana pred računalom, treba mi sat vremena vani u prirodi da zaboravim sve što se desilo tijekom dana. Meni je to najbolji lijek na svijetu. Ponekad sam pod stresom kada počinjem, ali nikada na kraju. Ima veliko brdo u parku pa je odlična vježba, a više sam umoran na kraju, više sam opušten. Nažalost sam imao operaciju koljena u listopadu pa trenutačno ne smijem trčati, što mi stvarno ide na živce. Mogao bih plivati, ali to nije za mene. Uživam i u čitanju, a budući da sam dobio hrpu dobrih knjiga (o športu, naravno) za Božić, ovo je idealna prilika da ih pročitam. U svakom slučaju, vrijeme je sada tako grozno da mi malo manje smeta što ne smijem trčati. Ali, naravno da je sunčano bila bi to druga priča!

  Volim trčanje

  Volim trčanje. Živim vrlo blizu velikog parka,*1 pa mogu trčati čak i u pauzi za ručak, budući da radim kod od*2 kuće. To mi je više odanost nego hobi. Nakon dugog dana pred računalom, treba mi sat vremena vani*3 u prirodi da zaboravim sve što se desilo (/dogodilo) tijekom dana. Meni je to najbolji lijek na svijetu. Ponekad sam pod stresom kad počinjem krenem (trčati), ali nikad nisam na pri kraju više nisam. Ima veliko brdo u parku pa je mi to dođe kao*4 odlična vježba, a više iako sam umoran na kraju, više sam opušten. Nažalost sam imao sam*5 operaciju na koljenu u listopadu,*1 pa trenutačno ne smijem trčati, što mi stvarno ide na živce. Mogao bih plivati, ali to nije baš moja stvar za mene. Uživam i u čitanju, a budući da sam dobio hrpu dobrih knjiga (o sportu, naravno) za Božić, ovo je idealna prilika da ih pročitam. U svakom slučaju, sadašnje trenutno je*6 vrijeme je tako grozno da meni mi malo manje smeta što ne smijem (/mogu) trčati. Ali, Naravno, da bi sunčano bi*7 vrijeme bilo druga priča!

   

  *1: I know they probably teach you that comma never precedes "pa", but there is this one case when it is preceded by a comma. This is when "pa" means "so", "therefore", just as in this case.

  *2: If you say "radim kod kuće", it has a slightly different meaning, something along the lines of "I'm doing (something) while being home". If you say "radim od kuće", that has exclusively the meaning of "I work, but I don't go to an office. Instead, I work at home."

  *3: "van" is used for direction/motion, e.g. "idem van" or "krenuo sam van", but "vani" is used for stationary things, e.g. "vani pada kiša" or "čekam te vani".

  *4: It's a phrase meaning something along the lines of "I make use of it" or "it's good because of", for example "Prijatelji mi neće doći danas. To mi dobro dođe jer ću se uspjeti odmoriti." In your case it would translate as "There's a big hill in the park, that's good because it serves as a good exercise."

  *5: Okay, so, these inversions that I often do in your texts... In spoken language you can flip the word order more or less as much as you like to fit your needs. But in written language (people often don't do it), if you want to sound decently, you need to take care of word order a bit more. It's not a grave mistake, but it simply sounds more profound written that way. There's really no rule how to do it, I'll try and correct it every time you do it so you can get a hang of it.

  *6: "sadašnji" refers more to the present time as a whole, where "trenutan/trenutna/trenutno" refers more to "in this moment (or period)"

  *7: This is again the same thing from *5. You can say it the way you wrote it in spoken language, but in written it needs to stick a bit more to a form. But this again depends which level of formality you want to imput into your text. Much like in English:

  " The weather is so bad that I mind a bit less not being able to run. But, of course sunny weather would be a whole different thing!" vs. ".... Of course, sunny weather would be a whole different thing."

   

  I hope I didn't complicate too much. Good luck with your further studies! :)

  Nakon dugog dana pred računalom, treba mi sat vremena van u prirodi da zaboravim sve što se desilo dogodilo tijekom dana.

  Ponekad sam pod stresom kad počinjem, ali nikad nisam na kraju. - if you don't want to say 'kad počinjem trčati' then you can say: Na početku sam ponekad pod stresom, ali nikad nisam na kraju.

   

  Volim trčanje

  Volim trčanje. Živim vrlo blizu velikog parka pa mogu trčati čak i u pauzi za ručak, budući da radim kod kuće. To mi je više potreba/odanost nego hobi. Nakon dugog dana pred računalom, treba mi sat vremena van u prirodi da zaboravim sve što se desilo tijekom dana. Meni je to najbolji lijek na svijetu. Ponekad sam pod stresom kad počinjem (trčati), ali nikad nisam na kraju. Ima veliko brdo u parku pa je  (trčati uz njega ) odlična vježba, ( iako sam umoran na kraju ) a više sam umoran na kraju, više sam opušten. Nažalost imao sam imao operaciju na koljenu u listopadu, pa trenutačno ne smijem trčati, što mi stvarno ide na živce. Mogao bih plivati, ali totu nisam baš vješt ) nije baš moja stvar. Uživam i u čitanju, a budući da sam dobio hrpu dobrih knjiga (o športu, naravno) za Božić, ovo je idealna prilika da ih pročitam. U svakom slučaju, sadašnje vrijeme je tako grozno da meni malo manje smeta što ne smijem trčati. Ali, naravno da bi sunčano vrijeme bilo druga priča!

         just to sound better !

  A really good Croatian !

  Write a correction

  Please enter between 25 and 8000 characters.

   

  More notebook entries written in Croatian

  Show More