Site Feedback

Пълен член

Членуване е голям проблем за руснаци, които следват чужди езици. А за мен в български това е най-големият проблем. Мога да говоря спокойно няколко часове, винаги разбирам реч или радио, но, когато ме питат да напиша нещо, непрекъсно правя грешки((( И основна грешка е, разбира се, пълен и кратък член(( Какво да направя за да имам повече практика в писане, добре практикувам грамматика и свободно избирам теми?

Може би, ще ми посъветваете ресурси за писане на ессе, съченения и така нататъка...

Share:

 

0 comments

  Please enter between 0 and 2000 characters.

   

  Corrections

     OOPT 

  Пълен член

  Членуването е голям проблем за руснаците, които изучават чужди езици. А за мен в български това е най-големият проблем. За мен също. Мога да говоря спокойно с часове, винаги разбирам речта или радиото, но когато ме питат трябва да напиша нещо, непрекъсно правя грешки. Най-много грешки правя при употребата на пълен и кратък член. Какво да направя, за да придобия повече опит с писането, вече се справям добре с грамматиката и свободно избирам теми?

  Може би, ще ми посъветваете къде да потърся теми за писане на ессе, съченения и така нататък...

   

  С изключение на членуването, нямаш много граматични грешки, поправих ти писанието така, както мисля, че звучи по-добре на български.

  Пълен член

  Членуването е голям проблем за руснаците, които следват чужди езици. А за мен, в българския, това е най-големият проблем. Мога да говоря спокойно с часове, винаги разбирам речта/разговора или радиото, но, когато ме питат искат да напиша нещо, непрекъснато правя грешки.((( И основните грешка са, разбира се, при пълен и кратък член.((

  Какво да направя за да имам повече практика в писане (иначе добре се справям с грамматиката и свободно избирам теми)?

  Освен ако не искаш да кажеш:

  Какво да направя за да имам повече практика в писането, добре да прилагам* грамматиката и свободно да избирам теми?

   

  Може би, ще ме посъветваете ресурси за писане на ессета, съчинения и така нататъка...

  ------------

  *Вярно е, че "практикувам" също има смисъл, подобен на "прилагам", но звучи прекалено странно.

   

  Членуването определено е важно в българския! Но относно грешките при "пълен/непълен член в м.р.", лично мое мнение е, че те не са фатални (нито звуково, нито смислово). Главният им недостатък е, че са чест повод за заяждане, защото лесно се виждат в текста :D

  PS. А въпросът "Какво да направя за да имам повече практика в писането?" е риторичен, нали? ;P

  Пълен член

  Членуването е голям проблем за руснаците, които учат чужди езици. А за мен в българския това е най-големият проблем. Мога да говоря спокойно няколко часа*, винаги разбирам, когато слушам реч или радио, но когато ме карат** да напиша нещо, постоянно правя грешки. ((( И основна грешка, разбира се, е употребата на пълен и кратък член. (( Какво да направя, за да упражнявам повече писането, вече се справям добре с грамматиката и свободно избирам теми?

  * Или: "Мога да говоря спокойно с часове."

  ** "...когато трябва да напиша..."


  "...И свободно избирам теми" - не разбрах какво точно имаш предвид. Иначе се справяш много добре, поздравления! :) Поправките, които направих, са дребни, просто така звучи по-добре според мен.


  Проверката на пълен и кратък член в мъжки род е много лесна, ако думата се замества с "той" (т.е. това е подлогът на изречението), използваме пълен член. Ако се замества с "него" - кратък член.

  http://kaksepishe.com/category/gramatika/palen-chlen-kratak-chlen/

  http://gramatika-bg.com/pravopis/pravopis-upotreba-na-opredelitelen-chlen-4len.html

  http://knigite.bg/vibration.php?id=253

  Като цяло, членуваме една дума, за да и придадем "определеност", така отличаваме предмета или явлението като познат, единствен и т.н.

  Например, "Членуването е голям проблем." - знаем, че в случая става въпрос не за какво да е членуване (в организация, партия и т.н.), а за граматическото членуване.

  Друг пример:

  Моя приятелка ми каза, че... Една приятелка ми каза... - Не поясняваме коя е приятелката.

  Моята приятелка ми каза... / Приятелката ми... - Тук обаче говорещият има предвид конкретен човек и се очаква, че слушателят също знае точно за кого става дума.

  Надявам се това да е помогнало поне малко. Успех!  Write a correction

  Please enter between 25 and 8000 characters.

   

  More notebook entries written in Bulgarian

  Show More