Yumi
Sonbahar Türkiye'de Japonya'da gibi dört mevsim var; bahar, yaz, sonbahar ve kış. Fakat Türkiye'nin baharı ve sonbaharı Japonya'dan daha kısa. Sadece birkaç gün önce gündüzleri oldukça sıcaktı ve sınıfta ders verirken, çok terliyordum, ama dün hava aniden değisti ve bugün yağmurlu ve soğuk olacak.Japonya'da ise, dört mevsim aynı süre kalır, yani normalde Mart, Nisan ve Mayıs bahar, Haziran, Temmuz ve Ağustos yaz, Eylül, Ekim ve Kasım sonbahar, gerisi Aralık, Ocak ve Şubat kış. Sınıfta öğrencilere hangi mevsimi en çok sevdiğini sordum. Yaz seven çok fazla değildi, sonbahar ve kış seven daha çoktu. Neden o mevsimi sevdiği hakkında, yaz seven 'denize gidebiliriz.' yada 'yüzabiliriz.' diye yanıt verdi. Ancak, bazıları kış tercih eder çünkü hava sıcak değil. Aynı şekilde sonbahar sevenler de hava sıcak değil ve soğuk değil olduğu için sonbahar en sevdiğini söyledi. Yüzlerce yıldır biz Japonlar sonbahar gerçekten seviyoruz. Bize göre sonbahar zengin ve verimli bir mevsim. Türkler de söylediği gibi sonbaharda hava çok güzel, fazla sıcak değil ve henüz soğuk değil. Ama, Türkiye'nin sonbahar sık sık yağmur yağar. Japonya'da farklı. Sonbahar normalde gerçekten güzel ve tatlı tatlı günler, bu yüzden hafta sonunda insanlar evden çıkar ve pikniğe gider veya spor yapar. Bazıları evde rahat zaman geçirmeyi daha sever. Sonbahar gündüz yavaş yavaş kısa olur ve insanlar işten sonra bir barda bira içmeden daha erken eve döner. Uzun bir sonbahar akşam evde kahve içerek kitap okumak yada film izlemek gerçekten güzel.
Sep 27, 2014 5:17 AM
Corrections · 8
1

Sonbahar

Türkiye'de Japonya'da ki gibi dört mevsim var; bahar, yaz, sonbahar ve kış. Fakat Türkiye'nin baharı ve sonbaharı Japonya'dan daha kısa. Sadece birkaç gün. Önce gündüzleri oldukça sıcaktı ve sınıfta ders verirken, çok terliyordum, ama dün hava aniden değisti ve bugün yağmurlu ve soğuk olacak.Japonya'da ise, dört mevsim aynı süre kalır, yani normalde Mart, Nisan ve Mayıs bahar, Haziran, Temmuz ve Ağustos yaz, Eylül, Ekim ve Kasım sonbahar, gerisi Aralık, Ocak ve Şubat kış.

Sınıfta öğrencilere hangi mevsimi en çok sevdiğiniklerini sordum. Yazı seven çok fazla değildi, sonbahar ve kışı seven daha çoktu. Neden o mevsimi sevdiğikleri hakkında, "yazı seven denize gidebiliriz yada yüzabilirizyüzebilir." diye yanıt verdiler. Ancak, bazıları kışı tercih eder çünkü hava sıcak değildir. Aynı şekilde sonbahar sevenler de hava sıcak değil ve soğuk değil havanın ne sıcak ne de soğuk olduğu için sonbahar en sevdiğini söyledi. en çok sonbaharı sevdiklerini söylediler.

Yüzlerce yıldır biz Japonlar sonbaharı gerçekten seviyoruz. Bize göre sonbahar zengin ve verimli bir mevsim. Türkler de söylediği gibi sonbaharda hava çok güzel, fazla sıcak değil ve henüz soğuk değil. Ama, Türkiye'nin sonbaharında sık sık yağmur yağar. Japonya'da farklı. Sonbahar normalde gerçekten güzel ve tatlı tatlı günler geçer, bu yüzden hafta sonunda insanlar evden çıkar ve pikniğe gider veya spor yapar. Bazıları evde rahat zaman geçirmeyi daha çok sever. Sonbahar gündüz yavaş yavaş kısa olur ve insanlar işten sonra bir barda bira içmeden daha erken eve döner içip eve dönmesi daha erken saatte olur. Uzun bir sonbahar akşam evde kahve içerek kitap okumak yada film izlemek gerçekten güzel.

 

Çok iyi.

September 27, 2014
1

Sonbahar

(1) Türkiye'de, Japonya'da olduğu gibi dört mevsim var; bahar(2), yaz, sonbahar ve kış. Fakat Türkiye'nin baharı(3) ve sonbaharı Japonya'dandakinden(4) daha kısa. Sadece birkaç gün önce(5) gündüzleri oldukça sıcaktı ve sınıfta ders verirken çok terliyordum, ama dün hava aniden değisti ve bugün yağmurlu ve soğuk olacak. Japonya'da ise, dört mevsimin aynı süre süreleri aynı kalır (veya "mevsimlerin süreleri değişmez"), yani normalde Mart, Nisan ve Mayıs bahar(6), Haziran, Temmuz ve Ağustos yaz, Eylül, Ekim ve Kasım sonbahar, gerisi geri kalan Aralık, Ocak ve Şubat kış.

Sınıfta öğrencilere hangi mevsimi en çok sevdiğini daha çok sevdiklerini sordum (veya "en çok hangi mevsimi sevdiklerini sordum"). Yazı sevenler çok fazla değildi, sonbahar ve kışı sevenler daha çoktu. (7) Neden o mevsimi sevdiğikleri hakkında, yazı sevenler 'denize gidebiliriz' ya da 'yüzebiliriz' diye yanıt verdi. Ancak, bazıları kışı tercih eder ediyor, çünkü hava sıcak değil. Aynı şekilde sonbaharı sevenler de, hava sıcak değil ve soğuk değil ne sıcak ne de soğuk olduğu için sonbaharı en daha çok sevdiğiniklerini söyledi.

Yüzlerce yıldır biz Japonlar sonbaharı gerçekten seviyoruz. Bize göre sonbahar zengin(8) ve verimli bir mevsim. Türklerin de dediği/söylediği gibi, sonbaharda hava çok güzel; fazla sıcak değil ve olmadığı gibi, henüz soğuk da değil. Ama, Türkiye'nin sonbaharında sık sık yağmur yağar. Japonya'da farklı. Sonbahar normalde gerçekten güzel ve tatlı tatlı günler günleri gerçekten hoş ve ılık olur, bu yüzden hafta sonunda insanlar evden çıkar ve pikniğe gider veya spor yapar. Bazıları evde rahat zaman geçirmeyi daha çok sever. Sonbaharda gündüzler yavaş yavaş kısa olur kısalır (veya "giderek kısalır") ve insanlar işten sonra bir barda bira içmeden, eve daha erken eve döner(9). Uzun bir sonbahar akşamında evde kahve içerek kitap okumak ya da film izlemek gerçekten güzeldir (veya "güzel olur").

 

 

(1) : Yukarıdaki düzeltilmiş cümlenin yerine, benim önerim: Tıpkı Japonya'da olduğu gibi, Türkiye'de de dört mevsim var: ilkbahar, yaz, sonbahar, kış.

(2) , (3) , (6) : İlkbahar için, çoğu zaman kısaca "bahar" sözcüğü kullanılır; bu yanlış değildir. Ama sonbahar da bir bahardır. Eğer karşınızdaki kişi hangi baharı kastettiğinizden emin olamayacaksa veya sizin cümlenizde olduğu gibi, her iki baharı da aynı cümle içinde kullanacaksanız; yalnızca bahar yerine, "ilkbahar" demek daha doğru olur.

(4) : Cümlede, bahar mevsimlerini Japonya'nın boyu ile karşılaştırmıyorsunuz. Japonya'daki baharlar ile karşılaştırıyorsunuz.

(5) : Bu ifade dilbilgisi yönünden hatalı değil. Ama anlam yönünden şu daha uygun olur: "Daha birkaç gün öncesine kadar...".  Yani böylece, birkaç gün önceki "kısa bir zaman dilimini" değil; "birkaç gün öncesi de dahil olmak üzere, daha uzun bir zaman dilimini" kastetmiş olursunuz. Çünkü, havanın sıcak olduğu dönem aslında aylarla ölçülecek kadar uzun.

(7) : Bence şu daha uygun: "Mevsimleri sevme gerekçelerini sorunca, ..."
Çünkü, cümleyi "yanıt verdi" diye bitirmişsiniz. (soru .../... yanıt)
Ayrıca, "neden o mevsimi sevdikleri hakkında" ifadesi de pek doğru bir ifade değil.
Sonu "yanıt verdi" şeklinde bitiyor olmasaydı, size şunlardan birini önerebilirdim:
a. "Neden o mevsimi sevdiklerine ilişkin, yazı sevenler 'denize gidebiliriz' ya da 'yüzebiliriz' dedi."
b. "Neden o mevsimi sevdiklerini açıklarken, yazı sevenler 'denize gidebiliriz' ya da 'yüzebiliriz' dedi."

(8) : Burada "zengin" ile neyi kastettiğinizi anlayamadım. Biz Türkler, bir mevsim için "zengin" sıfatını kullanmayız. Belki "bereketli" demek istemiş olabilirsiniz. O zaman "verimli" sözcüğüne de gerek kalmaz.

(9) : Düzeltirken, şunu demek istediğinizi varsaydım: İnsanlar işten sonra bir barda bira içmezler, eve daha erken dönerler.

 

November 6, 2014

"8000 karakter" sınırı yüzünden, düzeltme yazımı ikiye bölmek zorunda kaldım. :)

 

Altta kalan, asıl düzeltme, yani birinci bölüm. Bu ise, ikinci bölüm.

 

Not-1: Bu düzeltmeleri ve önerileri yapmış olmam, sizin önemli hatalar yapmış olmanızdan kaynaklanmıyor. Türkçeniz oldukça iyi. Ama daha iyiyi hedeflediğinizi bildiğim için, katkı olsun diye böyle ayrıntılı yazdım. Lütfen yanlış anlamayınız! :)

 

Not-2: Yine Türkçeniz iyi olduğu için, açıklamalarımı anlamakta zorlanmayacağınızı düşünüyorum. :)

November 6, 2014
Want to progress faster?
Join this learning community and try out free exercises!