[Deleted]
När använder man imperfektet och perfektet på svenska? När måste jag brukar imperfekt och perfekt? Var är skillnaden?Till exempel: Har du läst tidningen i dag? (Perfekt) Såg du på nyheterna i går kväll? (Imperfekt) På tyska skriver man båda två satser i perfektet. Så varför skrivs första satsen i perfektet och andra i imperfektet?
May 20, 2013 10:59 PM
Answers · 2
Från Wikipedia: Perfekt räknas i svenskan som ett grammatiskt tempus som innebär att handlingen som verbet i perfekt beskriver har avslutats men fortfarande är aktuell. Exempel: "Cornelia har gått till skolan" säger att Cornelia gick till skolan i morse och fortfarande är där, till skillnad från "Cornelia gick till skolan" (preteritum), vilket inte säger någonting om huruvida hon fortfarande antas befinna sig där. Perfektformen i svenskan konstrueras med presens av hjälpverbet "hava" och huvudverbets supinumform. Den motsvarar perfektiv aspekt av presens. Preteritum är ett tempus i bland annat svenska och andra germanska språk, som används allmänt för att beteckna dåtid. Namnet kommer av latinets praeterita, som betyder "det föregångna". Förr (och delvis fortfarande) användes i stället allmänt termen imperfekt. Den termen passar dock bättre i exempelvis romanska språk som franska och spanska.
May 21, 2013
Zum Beispiel?
May 21, 2013
