Site Feedback

Resolved questions
legge og sette

Jeg er forvirret om "legge" og "sette"

Når må jeg bruke "legge" og hvilken situasjon må jeg bruke "sette"? Er det noen forskjell mellom legge og sette? Jeg tror at bruken er forskjellig avhengig av setning, men jeg vet ikke akkurat når jeg må bruke legge eller sette. Kan noen forklare det til meg?

For learning: Norwegian
Base language: Norwegian
Category: Language

Share:

0 comments

  Please enter between 2 and 2000 characters.

   

  Answers

  Sort by:

  Best Answer - Chosen by Voting
  Dette var et bra spørsmål, men svaret er heldigvis ganske enkelt. Det har seg sånn at forskjellen på "å legge" og "å sette" har å gjøre med orienteringen på objektet du setter eller legger fra deg. Hvis du plasserer noe i vannrett stilling sier vi gjerne "legge". Legg boka i hylla, legg fjernkontrollen på bordet, legg knivene i skuffen, legge seg (å sove) osv. Å sette noe derimot impliserer at du posisjonerer objektet i en eller annen ikke-horisontal stilling. Man kan f.eks. sette koppen på bordet (den ligger ikke.), sette sekken (fra seg) på gulvet, sette eska i gangen, osv.

  Du kan med andre ord, forenklet sagt, bruke "legge" hvis objektet blir liggende horisontalt etterpå, og "sette" om alt annet. Du kan jo ta en titt på http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=legge&bokmaal=+&ordbok=bokmaal og se om du blir klokere av det.

  Submit your answer


  Please enter between 2 and 2000 characters.

  If you copy this answer from another italki answer page, please state the URL of where you got your answer from.

   

  More resolved questions for learning Norwegian