Site Feedback

Resolved questions
Wanneer gebruik je "jij"en wanneer "u" als je met mensen praat?

In het Duits gebruik je gewoon "u" als je met vreemde mensen praat, maar ik heb meervoudig gelezen dat dit in het Nederlands anders is.
De aanspreekvorm "jij/je" is hier normal, omdat ze gezeligheid uitdrukkt, tijdens "u" respect bedoelt.
Maar wie precies spreek je nu met "jij/je" of "u" an, als je zelfs leraars kan tutoyeren? Het lijkt me heel onbeleefd vreemde mensen niet met "u" aan te spreken.

For learning: Dutch
Base language: Dutch
Category: Culture

Share:

1 comment

  Please enter between 2 and 2000 characters.

   

  Answers

  Sort by:

  Best Answer - Chosen by Voting
  Nederlanders zijn minder formeel dan Duitsers dus voor een Nederlander is het heel gewoon om niet altijd mensen met "u" aan te spreken. Leraren, collega's en zelfs klanten worden zeer vaak met je aangesproken. Wanneer gebruikt men toch "u"? Bij mensen met hoge functies zoals bijvoorbeeld politici, rechters en officieren. Ik heb ooit een kaarttoernooi meegemaakt waarbij ik aan tafel zat met 3 andere mannen. Eén van de mannen (ongeveer 50 jaar) zei tegen een andere man die ver boven de 70 was "u". De oude man antwoordde: "Wat zeg je nou voor een lelijk woord?!"

  Meestal is het zo dat je oudere mensen, leraren, klanten met U aanspreekt totdat de desbetreffende persoon zegt dat ze liever met je aangesproken worden. Niet iedereen doet dit meer maar zeker als je iemand voor het eerst spreekt of als je werkt is het erg belangrijk.

  Dus eigenlijk iedereen ouder of waar je respect voor heb totdat er vermeld wordt dat die persoon het anders wil horen.

  P.S. Als de persoon zegt ik heb liever dat ik met je of jij aangesproken wordt, betekent dat niet dat ze beledigd zijn maar gewoon dat ze op gelijke termen willen communiceren.

  Submit your answer


  Please enter between 2 and 2000 characters.

  If you copy this answer from another italki answer page, please state the URL of where you got your answer from.