Kevan
Van + mogen / Van + moeten Een paar dagen geleden kreeg ik een PDF over Nederlands. Het is echt nuttig. Ik snap een paar dingen niet. In het boek er staat "Van wie moeten we dat doen?" & "Van mij mag he die broek wel kopen". Ik snap niet de betekenis van het woord "van". Of Ik bedoel waarom gebruiken wij het woord "van" met de werkwoorden "mogen & moeten". Ik heb dit nooit gehoord dus klinkt het een beetje raar voor mij. Kan iemand het uitleggen? Ik wil dit in m'n eigen zinnen gebruiken maar eerst moet ik het verstaan.
Jun 5, 2014 9:27 PM
Answers · 4
"Van wie moeten we dat doen?" We is het onderwerp. Je gebruikt van omdat je niet weet wie de opdracht gaf om het te doen. Je zou de zin ook als volgt kunnen zeggen: - Wie zegt dat we dit moeten doen? Je moet "van" gebruiken omdat je ook kan vragen: - Voor wie moeten we dit doen? Bijvoorbeeld: moeder zegt dat we brood voor oma moeten kopen. - VAN wie moeten we dit doen? moeder - VOOR wie moeten we dit doen? oma
June 6, 2014
1. "Van wie moeten we dat doen?" betekent "Wie geeft ons de opdracht dat wij dat moeten doen?" 2. "Van mij mag hij die boek wel kopen." betekent "Ik stem toe dat hij die broek mag kopen".
June 6, 2014
