Bianca
Mi a különbség "ezért" és "azért" között? Sziasztok, Kérlek, magyarázzátok nekem hogyan kell használni ez a két kötőszót. Úgy tűnik, hogy nagyon hasonlít egymásra. Köszönöm!
Jun 26, 2014 7:46 PM
Answers · 13
1
Inkább példákat mondok rá, úgy jobban el tudom magyarázni. Ezért: Elfogyott a pénzem, ezért nem vettem semmit a boltban. "Azért"-al ez a mondat értelmetlen: Elfogyott a pénzem, azért nem vettem semmit a boltban. Tehát az "ezért"-et akkor használjuk, amikor valamire utalunk. Azért: Azért fogyott el a pénzem, mert sok ételt vettem. Általában az "azért" nem áll egymagában, hanem így néz ki: "Azért....., mert....". Nyilván itt sem használhatom az "ezért"-et az "azért" helyében.
June 26, 2014
1
Példamondatok segítségével talán könnyebben megérthető. Otthon hagytam a valamit, ezért vissza kellett mennem érte. - I had left something at home, therefore I had to go back for it. Azért mentem vissza, mert otthon hagytam valamit. - I went back for something, because I had left it at home.
June 26, 2014
1
there's a slight difference between the two demonstrative pronouns, as others have pointed it out. ezért, literally means for this reason, herefore and azért, literally means for that reason, therefore
July 1, 2014
Köszönöm a választ. Az nagyon világos :)
June 18, 2016
Miért? - Why? litteraly: What for? azért - for that - directs your attention to what follows e.g: AZÉRT tanulok magyarul, MERT magyar állampolgár akarok lenni. ezért - for this - refers to what’s been said already e.g: Magyar állampolgár akarok lenni, EZÉRT tanulok magyarul. I know it's late to respond, but I run into your question and thought that someone might find it useful.
June 13, 2016
