Bianca
Adnátok egy pár közlekedési szókincset? Akarok tanulni vezetni és nekem kell olvasnom a Kreszt. Ez elég nehéz, ebből nem ismerek sok sok szót és kifejezést. És nem tudom milyen szavakat használjak a közlekedésben. Milyen szavak kellenek a járművezetői vizsgához?Holyan kell fordítani az alábbi mondatokat: 1. Mire kell számítania, ha ezt a táblát látja? a) Hóesés esetén fokozott baleseti veszélyre, mert ilyenkor az útest erősen csúszóssá válhat. b) Jobbra ívelő útkanyarulatra, amelyben az út egy részét felbontották az ott folyó karbantartási munkák miatt. 2. Mire kell számítania az ilyen útburkolati jellel jelölt helyen? a) Az utat kereszteső villamospályára. b) Egyenrangú utak keresztesődésre. c) Biztosítás nélküli vasúti átjáróra. 3. Mikor szabad kirtelen fékezni? a) Csak akkor, ha ezt a személy- és vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. b) Csak akkor, ha az Ön mögött haladó jármú helyes követési távolságot tart.
Aug 16, 2014 6:35 PM
Answers · 5
3
1) What should you expect when you see this sign? a) An increased likelihood of accidents in case of snowfall as the road may be highly slippery. b) A bend in the road to the right in which some of the road pavement has been removed due to the ongoing reconstruction works. 2) What should you expect at a place designated by the following road markings? a) Tramway crossing the road. b) Crossroads ahead (roads with equal priority). c) Level crossing without interlocking device. 3) When is it allowed to brake abruptly? a) Only if it is needed in order to protect private property and personal safety. b) Only if the driver coming from behind is keeping a proper distance. Megjegyzés: szó szerint fordítottam le a mondatokat, hogy minél jobban össze lehessen vetni őket az eredeti magyar szöveggel. A hétköznapi életben ilyen kifejezéseket nem használunk, ez azért ilyen hivatalos, mert a Kresz tulajdonképpen egy jogi szöveg. Az angolra fordításnál még a brit és amerikai szóhasználat közötti különbségek miatt is előfordulhatnak eltérések. Magyarul sok kifejezést rövidítve használunk. Pl.: motorkerékpár helyett egyszerűen csak motorbiciklit (vagy motort) mondunk. Gépjárművezetői engedély helyett pedig jogosítványt, de gyakran inkább csak jogsit. A Kresz-könyvben viszont mindig a hosszabb, hivatalos változat szerepel. A kérdésed kijavítva: Meg akarok tanulni vezetni, ezért el kell olvasnom a Kresz-könyvet. Ez elég nehéz, mert ebből nem ismerek sok-sok szót és kifejezést. És nem tudom, hogy milyen szavakat használjak a közlekedéssel kapcsolatban. Milyen szavak kellenek a járművezetői vizsgához? Jó tanulást és sikeres vizsgát kívánok!
August 19, 2014
A kérdések a KRESZ-ben nagyon bonyolultak. Ha tudom a külön szavak jelentését, még nem értem az egész mondatot. Írtam egy pár kérdést fölé. Légyszives, fordítsd meg nekem! Előre is köszönöm!
August 19, 2014
Erre így elég nehéz választ adni. Próbáljuk meg úgy, hogy te leírod, hogy mik azok a szavak, kifejezések, amiket nem értesz, és én megpróbálom elmagyarázni. Másik lehetőség, hogy leírod angolul, hogy milyen szavakra vagy szükséged, én pedig megmondom magyarul.
August 19, 2014
