Nour
Hen?? Hon=>henne Han=>honom Vad blir det för hen då? Henom??
Nov 15, 2014 1:09 PM
Answers · 4
1
Hen är ett ganska nytt könsneutralt ord: Hen är ett svenskt könsneutralt personligt pronomen. Ordet kan användas då könstillhörigheten är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras[2][3]. Ordet kan även användas om personer som inte känner sig hemma i en könsuppdelning mellan man och kvinna,[4] såsom personer tillhörande tredje könet och därför varken tycker att pronomenet hon eller han passar för att beskriva dem[2]. Ordet föreslogs år 1966 av Rolf Dunås i Upsala Nya Tidning med hänvisning bland annat till finskans könsneutrala pronomen hän[5] och har under 2000-talet fått större spridning. Hen kan också ses som ett uttryck för normkritik. Ordet har fått mycket uppmärksamhet och såväl positiv som negativ kritik.[6] 29 juli 2014 meddelades att ordet hen kommer att finnas med i den fjortonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista som utkommer i april 2015.[7] http://sv.wikipedia.org/wiki/Hen
November 15, 2014
Hejsan Oskar! Tack för din kommentar :) Jag håller på att skriva en text där jag vill avidentifiera alla personer jag beskriver. Jag skulle skriva så här: "jag träffade ... " då jag började undrar om jag skulle kunna skriva "hen", "henom" eller annat eftersom jag inte lyckades hitta det själv på internet. Igår fick jag ett tips av min kopmis om en länk. Der verkar vara något relativt nytt här i Sverige :) http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprakradgivning/aktuellt-sprakrad/granskade-rad/2014-04-30-hur-anvander-man-pronomenet-hen.html
November 17, 2014
Hej! Det finns ingen bestämd regel för hur det MÅSTE vara, folk gör lite olika. Vissa säger "henom" och vissa säger "hen". Språkrådet rekommenderar "hen" men båda två fungerar bra.
November 17, 2014
