Kewin
De datum in Nederlands Hoe zeg je de datum in Nederlands? Dinsdag drie Februari? Dinsdag deerde Februari
Feb 12, 2015 9:13 AM
Answers · 8
3
In tegenstelling tot wat Jonathan hierboven schrijft, worden de dagen van de week (maandag, dinsdag, etc.) NIET met een hoofdletter geschreven.
February 12, 2015
2
In het Nederlands is het gebruikelijk dat je eerst de dagnummer van de maand, dan de naam van de maand uitspreekt, en eventueel het jaar, precies naar hoe de datums worden geschreven (in het Nederlands o.a.;). Zou het vandaag dus 3-2-2015 zijn, dan zouden we zeggen: "Het is vandaag drie februari tweeduizend -vijftien". Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag en Vrijdag worden weekdagen genoemd, gevolgd door Zaterdag en Zondag wat we 'weekend' noemen (zelfde uitspraak als in het Engels). Als het niet over vandaag gaat dan zijn de namen van de weekdagen wat gebruikelijker om erbij te vermelden, zoals in het verleden: "het was (op) Dinsdag drie februari (tweeduizend- vijftien)........." en in de toekomst, als we bijvoorbeeld afspraken willen maken: " Zullen we Dinsdag drie februari, wat gaan doen?" (m.a.w. wat gaan afspreken?). Meestal noemen we geen jaartallen erbij, maar dat zou eventueel van toepassing zijn als de ander niet zou begrijpen of zich kan voorstellen dat het niet over het huidige jaargang gaat, zoals nu in tweeduizend-vijftien (2015). Ik hoop dat het zo duidelijk is.
February 12, 2015
1
We rarely specify the year, just like in English, I mean, most people know what year it is. :P Instead what you want to listen for are two specific ways of saying it: 1. Easy form: Vandaag is het maandag 16 februari. 2. Alternate: Vandaag is het de zestiende van februari. Vandaag is het maandag de zestiende. The second form is a little peculiar and not very common when talking about dates but it is used extensively in business-related affairs. (Levering volgt na de vijftiende van de maand.) It might also be used if it's a recurring event or special event. The most common of course would be Friday the 13th: vrijdag de dertiende. Another would be the lottery: Elke tiende van de maand worden er weer veel mensen gelukkig gemaakt. Another case is when the simple form might lead to confusion. A: Zaterdag gaan we naar het pretpark. Ga je mee? B: Welke zaterdag? A: De zestiende. B: Dan kan ik niet, dan moet ik naar de gynaecoloog. A: Kut man. B: Dat vind ik geen nette benaming voor zo'n man. Gynaecoloog is de term. A: Ik bedoel, jammer dat je niet mee kunt naar het pretpark. B: Ja, echt jammer. The last one is a joke, in case you get it, congrats. :P Hope this helps.
February 16, 2015
Still haven’t found your answers?
Write down your questions and let the native speakers help you!