Chuchu
Dilek şart kipleri Dilek şart kiplerini ayrıntılı olarak anlatabilir misiniz ve birkaç örnek verir misiniz?
Jul 21, 2015 2:18 PM
Answers · 4
Merhaba.Bu uzun bir konu fakat ben sizin için araştırdım.Kısa bir şekilde ; Fiilin gerçekleşmesinin bir koşula bağlı olduğunu belirtmek için bu kip kullanılır. Fiillere “-sa -se” eki getirilerek yapılır. “düşün-“ fiilini şart kipiyle çekimleyelim: düşünsem düşünsek düşünsen düşünseniz düşünse düşünseler Şart kipi eki “–sa –se” birleşik cümlelerde ikinci yargının gerçekleşmesini bir koşula bağlar. Azıcık uyusam başımın ağrısı geçer. Şart kipi eki “–sa –se” kimi zaman istek dilek rica anlamlarında da kullanılabilir. Televizyonun sesini azıcık kıssan. Yarınki geziye siz de gelseniz. Bu akşam biraz erken uyusak. Şart Kipi Örnekleri Ağlarsa anam ağlar İsterse veririz. Olursa bir şikâyet ölümden olsun. Dönersem kahpeyim millet yolunda bir azîmetten Ruhumun vahyini duysam da geçirsem taşına Uzanırken gece mehtabı getirsem yanına Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç!
July 23, 2015
makaleler okumani tavsiye ederim. iyi sanslar :)
July 22, 2015
Bence sen yeterince öğrenmişsin :) Gördüğüm kadarıyla okuduğun her şeyi anlayabiliyorsun ve bu konu oldukça uzun. Bütün konuyu sana burada anlatmamız zor olur. Bu nedenle ön araştırmanı yap ve bir kaç makale oku, ardından konuyla alakalı soruların olursa cevaplayalım.
July 22, 2015
Burada örnekleriyle birlikte oldukça güzel anlatılmış: https://tr.wikipedia.org/wiki/Dilek_kipi Dilerseniz önce okuyun, sonra eğer aklınıza takılan yerler kalıyorsa, yine soru olarak buraya yazabilirsiniz. Bizler yardımcı olmaya çalışırız.
July 21, 2015
