Peter
Wat is het verschil tussen "omdat" en "want" Hoi, ik heb een vraag. Op welke situaties gebruiken jullie deze twee worden ? Is er wat het verschil ? Volgens mij, is er geen verschil, maar ik weet dat niet zeker. Dank jullie wel!
Jul 25, 2015 3:44 PM
Answers · 4
5
Een van de verschillen is in ieder geval dat je 'want' niet aan het begin van een zin kunt gebruiken. De eerst volgende drie zinnen zijn grammaticaal correct, de vierde niet. Let verder ook op de positie van het werkwoord in de tweede en derde zin. Omdat de treinen niet reden, konden we niet op tijd komen. We konden niet op tijd komen, want de treinen reden niet op tijd. We konden niet op tijd komen, omdat de treinen niet op tijd reden. (fout) Want de treinen reden niet op tijd, konden we niet op tijd komen. Want leidt dus altijd een bijzin in, en de woordvolgorde is ook die van een bijzin.
July 26, 2015
4
Officieel zit er verschil tussen. In de meeste gevallen kun je beide gebruiken. Deze website (nederlands) geeft wat meer informatie: http://nederl.blogspot.nl/2013/04/want-en-omdat.html. Maar het is erg lastige grammatica en de meeste Nederlands zullen het verschil niet weten.
July 25, 2015
*Correction: Wat is het verschil tussen "omdat" en "want" ? Hoi/Hallo, ik heb een vraag. In welke situaties gebruik je deze twee woorden? Is er een verschil ? Volgens mij is er geen verschil/Volgens mij niet, maar ik weet het niet zeker. Dank jullie wel!
July 26, 2015
