Kewin
O słowie "za" Chciałbym uzyskać wyjaśnienia o słowie "za" w takich wyrażeniach jak "za kilka tygodni", "za dwa lata", "za chwilę". Mam wrażenie, że w zależności od kontekstu, słowo "za" może się odnosić do przeszłego lub do przyszłego lub ni do tego ni do innego. "Za chwilę" moim zdaniem, to znaczy raczej "in a few seconds". "Za kilka tygodni/za dwa lata", to może znaczyć "a few weeks ago/two years ago" (=przeszły czas) lub "within a few weeks/within two years" (okres czasu) lub "in a few weeks/in two years" (=przyszły czas).
Sep 7, 2015 7:46 PM
Answers · 7
3
za chwilę - masz rację za kilka tygodni - tylko czas przyszły a few weeks ago/two years ago - kilka tygodni temu/ dwa lata temu within a few weeks - w czasie kilku tygodni albo przez dwa tygodnie Jedyna sytuacja jaka przychodzi mi do głowy, w której 'za' jest użyte w odniesieniu do przeszłości: Zapłata za dwa tygodnie pracy - Payment for two weeks of work. https://pl.wiktionary.org/wiki/za - 1.3 odnosi się do czasu
September 7, 2015
2
"Za" to przyimek i w przykładach, które podałeś dotyczy przyszłości. Za chwilę = in a moment or in a few seconds or in a few minutes (near future action). A few weeks ago = kilka tygodni temu (czas przeszły) two years ago = dwa lata temu (czas przeszły) one hour ago = godzinę temu (czas przeszły) Oczywiście wszystko zależy od kontekstu i czasownika. Możemy powiedzieć: Za chwilę zjem obiad (czas przyszły) lub Mama powiedziała, że za chwilę będzie obiad. (czas przeszły) - Mom said that dinner will be for a while. powiedziała - czas przeszły What's mean? - Mom said about dinner (e.g. 5 minutes ago) but dinner will be in ten minutes (the dinner has not started yet).
September 7, 2015
1
W kontekście 'przyszłości': - 'za kilka tygodni' zacznie się jesień - to znaczy, że coś zdarzy się 'po kilku tygodniach'; podobnie z 'za dwa lata', itp.; - 'za chwilę' wyjdę z pokoju - to znaczy, że coś zdarzy się 'po upływie jakiejś chwili', po tym jak 'minie jakaś chwila'; - 'za jakiś czas' będzie już późno - ten kontekst też odnosi się do przyszłości. Można najczęściej napisać o przeszłości: - dzieci znowu zaczęły naukę 'po dwóch miesiącach' wakacji. Ale, być może, ktoś ułożyłby zdanie odnoszące się do przeszłości, w którym potrafiłby użyć wyrażenia 'za jakiś czas'. Ale to zmieniałoby chyba znaczenie wyrażenia: - 'za dwa miesiące' pracy otrzymał jednomiesięczne wynagrodzenie. (<?> He received one-month payment for two-month work) Mam nadzieję, że te wyjaśnienia cokolwiek pomogą.
September 7, 2015
