Renzo
Proszę o radę, które czasowniki powinienem koniecznie opanować? Cześć wam, Zawsze kiedy ćwiczę pisanie i przetłumaczenie tekstów, natrafiam na dużo różnych czasowników w słowniku. Czasami nie jest dla mnie jasne, które są uważane za bardziej 'ogólne'. Więc, mam do was pytanie. Które czasowniki w języku polskim uważacie za najbardziej ważne albo przydatne?
Nov 1, 2015 4:09 PM
Answers · 3
3
Hej Renzo, miałem okazję sprawdzić kilka Twoich tekstów i są one naprawdę na bardzo wysokim poziomie i popełniasz znikomą ilość błędów. Co do Twojego pytania wypisuję Ci poniżej najczęściej używane czasowniki w języku polskim (to jest moja lista, ktoś inny może mieć inną). Wydaje mi się, że nie różnią się one zbytnio od najczęściej używanych czasowników w innych językach, przynajmniej w językach europejskich. być mieć iść jeść pić całować brać palić czytać myśleć golić się myć się wstawać spacerować zostawić kupować śpiewać słuchać rozmawiać mówić przybywać zaczynać dawać dzielić chcieć przychodzić wychodzić słyszeć widzieć móc przynosić spotkać musieć znać wiedzieć umieć śmiać się kończyć wracać pracować czesać się budzić się brać kłaść patrzyć oglądać pytać śmiać się odpowiadać krzyczeć otwierać rozmawiać pisać zabrać szukać spotykać
November 1, 2015
