Мария
Jaka różnica między zobaczyć, obejżeć, widzieć?Z jakimi wyrazami oni się łączą?
Nov 15, 2015 8:31 PM
Answers · 2
Dokładnie tak jak w komentarzu, z tą uwagą, że "patrzyć" nie oznacza "widzieć". 1. Czasowniki (дієслова) oznaczające samą czynność patrzenia (ale niekoniecznie dostrzeganie): patrzeć / patrzyć - недоконаний вид http://sjp.pwn.pl/szukaj/patrze%C4%87.html http://sjp.pwn.pl/szukaj/patrzy%C4%87.html "Można patrzeć, a nie widzieć." spojrzeć - доконаний вид, немає форми у теперішньому часі http://sjp.pwn.pl/szukaj/spojrze%C4%87.html "Warto spojrzeć na to z innej strony." 2. Czasowniki (дієслова) oznaczające dostrzeganie czegoś: widzieć - недоконаний вид http://sjp.pwn.pl/szukaj/widzie%C4%87.html "Oni nie widzą różnicy między ... a ... " zobaczyć - доконаний вид, немає форми у теперішньому часі http://sjp.pwn.pl/szukaj/zobaczy%C4%87.html "Warto zobaczyć ten film." 3. Czasowniki (дієслова) oznaczające skupienie na czymś uwagi przez dłuższą chwilę: oglądać - недоконаний вид http://sjp.pwn.pl/szukaj/ogl%C4%85da%C4%87.html "Oglądam ciekawy film." obejrzeć - доконаний вид, немає форми у теперішньому часі http://sjp.pwn.pl/szukaj/obejrze%C4%87.html "Warto obejrzeć ten film." Słowa nieco rzadziej używane zostały pominięte.
November 16, 2015
obejrzeć (przeszłość/przyszłość) = oglądać (teraźniejszość), Mowi się: Obejrzałem wczoraj fajny film, obejrzę jutro fajny film nie poprawnie: obejrzam dobry film Możesz: zobaczyć kota, zobaczyć się (spotkać się)z przyjaciółmi Widzieć to inaczej patrzyć Ogólnie te słowa są używane zamiennie. Proponuję Ci dużo rozmawiać z osobą znającą język, ponieważ łatwiej wyłapuje się błędy. Pozdrawiam
November 15, 2015
