Kewin
Ujmować Jak używa się czasownika ujmować proszę?
Nov 25, 2015 10:15 PM
Answers · 6
1
Chyba najlepiej przedstawić definicję PWN-u. http://sjp.pwn.pl/slowniki/ujmowa%C4%87.html 1. «wziąć coś ręką lub narzędziem» 2. «schwytać, zaaresztować kogoś» 3. «sformułować, przedstawić coś w pewien sposób» 4. «usposobić kogoś do siebie przychylnie» 5. «odjąć trochę czegoś» 6. «pozbawić kogoś czegoś» Z czego przykłady byłyby następujące: 1. Rycerz ujął miecz w dłoń. 2. Policja ujęła podejrzanego. 3. Poeta ujął tą wypowiedź w specyficzny sposób. 4. Sylwia ujęła mnie swoim uroczym uśmiechem. 5. Fatalne wykonanie piosenki ujęło mu sławy wśród jego fanów. 6. Jego zachowanie wpłynęło na ujęcie mu pozytywnej opinii, jaką się dotychczas cieszył. Oraz, znów PWN: http://sjp.pwn.pl/slowniki/ujmowa%C4%87.html ująć się — ujmować się 1. «stanąć w czyjejś obronie» 2. «chwycić się pod boki» Co stosuje się np. 1. Prezydent ujął się za oskarżonym o malwersacje biznesmenem. 2. Sándor ujął się pod boki i zatańczył czardasza. Mam nadzieję, że to trochę pomoże :-)
November 25, 2015
Rozumiem. Dziękuję.
December 15, 2015
Tego czasownika używa się bardzo rzadko. Szczególnie w mowie potocznej. Jeśli już, to używa się takiego sformułowania "ująć coś". Chodzi o pewne pojęcie, ideę. Na przykład mówisz: "Ujmę to tak....". To znaczy :"Powiem to tak" lub "Ujmę to inaczej" czyli "Powiem to inaczej".
December 13, 2015
