Jon Duncan
Prova/Pröva

Hej.


Kan någon ge svar på frågan om vad skillnaden mellan prova och pröva är?  Jag har sett att både verb används, men kan inte hitta någon tråd eller regel gällande deras användning.

Tack i förväg för någon upplysning.


JD

P.s. Feel free to correct any mistakes I've made above.

Apr 21, 2017 3:47 PM
Comments · 8

Jag har hört talas om att "man prövar saker" och "provar att göra något".

typ:

Jag har prövat brädan och tror att den måste hålla ut min vikt.

Jag provade att ringa henne men fick ingen svar.

Stämmer det ?

(Är inte svensk och berättar det som jag har läst om nånstans)

May 31, 2018

Prova & Pröva är samma ord med olika stavningar. Jag vet inte varför det blev så, men du kan använda båda för exakt samma meningar.

Prova & Pröva is the same word with different spellings. I dont know how they both came to be, but you can use them both in the same sentences.

June 20, 2017
Far from all native speakers can make the distinction. I've met people who were convinced that 'pröva' is dialect for 'prova'.
June 12, 2017
Jag har sett att båda verben används


P.s. Feel free to correct any mistakes I've made above.

Den meningen blir på svenska:

Ps. Rätta gärna ifall jag gjorde några fel här ovan.
April 24, 2017
Prova och pröva är sprungna ur samma stam, och att deras betydelse inte skiljer särskilt mycket. Man kan föredra det ena i ett sammanhang och det andra i ett annat, och det finns ännu en innebörd i pröva, som verbet prova saknar, medan pröva i stort sett omfattar allt som täcks av prova. När man provar något utsätter man det ju ofta för prövning, vi provar skor och kläder eller provar att en bit passar om vi håller på och snickrar till något. Vi kan sällan ersätta pröva med prova när det gäller att se om det klarar olika förutsättningar. Vi prövar om båten är tät och vi prövar bromsarna på bilen.
April 24, 2017
Show more