aisha
سؤال عن عامية مصرية ما معني كلمة ماخدتش في عامية مصرية؟
Oct 28, 2016 6:46 AM
17
2
Answers · 17
الأصل فى العربية : ما أخذت = بمعنى "لم آخذ" (ما: نافية) فى العامية المصرية تحور الأصل (ما فعلت) إلى : مافعلتش (للمخاطب المذكر وللمتكلم عمومًا) مافعلتيش (للمخاطب المؤنث) مافعلش / مافعلشى (للغائب المذكر) مافعلِتْش (للغائب المؤنث) فى العامية المصرية بصفة عامة حرف "ذ" يتحول إلى "د" والهمزات عادة تخفف ، فتصبح: ما أخذت = ما - اخدت - تش = ماخدتش أمثلة أخرى: ما أكلت = ما - اكلت - تش = ماكلتش (لم آكل) ما رجعت = ما - رجعت - تش = مارجعتش (لم أرجع) ما سمعت = ما - سمعت - تش = ماسمعتش (لم أسمع) وهكذا... فى حالة المضارع، فى العامية المصرية نضيف "ب" قبل الفعل آخذ = باخد آكل = باكل أسمع = باسمع وللمستقبل، نضيف "ه" : هاكل = سوف آكل هاسمع = سوف أسمع والنفى فى الحالتين يكون بإضافة "مش" قبل الكلمة: مش باكل = لا آكل مش هاكل = لن آكل مش باسمع = لا أسمع مش هاسمع = لن أسمع مع مراعاة اختلاف الضمائر طبعًا مش هياكل = لن يأكل (غائب مذكر) مش هتاكل = لن تأكل (مخاطب مذكر وغائب مؤنث) مش هتاكلى = لن تأكلى (مخاطب مؤنث) مش هاكل = لن آكل (متكلم) مش هناكل = لن نأكل (متكلمين) مش هياكلو = لن يأكلوا (غائب جمع) مش هتاكلو = لن تأكلوا (مخاطب جمع) هذه قاعدة تصريف الأفعال فى العامية المصرية بصفة عامة....
October 29, 2016
تعني لم آخذ .. العامية المصرية يتم فيها النفي بواسطة اللاحقة (ما) في أول الكلمة ثم (تش) في اخر الكلمة،، مثال، الفعل حضر، يتم نفيه عند تحدث الشخص عن نفس بـ(ماحضرتش)، ولوكان الكلام عن شخص آخر سيقول: (ما حضرشي)، اشارة إليه
October 28, 2016
it means I didn't take anything
October 28, 2016
مخدتش معناها didn't take Example I didn't take the lesson انا مخدتش الدرس
October 28, 2016
أصل الكلمة ما أخذت شيئ وأيضا كلمة معلش اصلها ما عليك شيئ
October 28, 2016
Show More
aisha
Language Skills
Arabic, English, Persian (Farsi), Turkish
Learning Language
Arabic, English, Persian (Farsi)