EnterSandman
Minulla olisi utelu, onko puhekielen sanasto niin paljon erilainen kuin kirjakielen? Diphtongit lyhenevät, kolmannessa persoonassa yksikkömuotoja käytetään monikon taivutuksekin, ja muuta sellaista tapahtuu puhekielen sääntöjen mukaan. Mutta keskustellaksemme sanastosta, onko todella niin paljon ero sanoja, jotka eivät löydy kirjakielestä? Vai kirjamuodotkin ovat käytössä arkipuhelemiseksi? Kuulostavatko kaikki kirjakielen sanat todella niin epätavallisilta, kummilta, ilmaistakseen arkitilannessa?
Nov 13, 2016 12:26 AM
9
0
Answers · 9
Diphtongit muuttuvat usein eri murteissa. Kolmannessa persoonassa yksikkömuotojen käyttö monikon muotojen taivutuksessa on yleistä puhekielessä. Esim. Puhekielessä: Hän juo -> He juo ~~ Kirjakielessä: Hän juo -> He juovat. Esim. Puhekielessä: Matti ostaa -> Matti ja Maija ostaa ~~ Kirjakielessä: Matti ostaa -> Matti ja Maija ostavat. Jos puheessa käyttää kirjakieltä jatkuvasti kuulostaa puhe ainakin minun korvaan hiukan jäykältä. Puhekielessä monet sanat lyhevät.
November 14, 2016
Kiitos neuvosta. :-) Olin jo havainnut eron olemisesta adverbien välillä, mutta sivut, jotka suosittelit, kai tulevat tekemään asiaa selväksi. No, toivon että kuullaan taas! Heippa! :-)
December 7, 2016
essiivi oli ihan oikein tuossa yhteydessä :) ja en edes itse huomannut tuota "se"-pronominia vaikka tuo ei olekaan varsinaisesti oikeaoppinen rakenne, sitä käytetään usein juuri puhekielessä. Haluan vielä korjata sinun viimeistä lausettasi, "vasta" ei ole oikea sana tässä yhteydessä, taidat tarkoittaa "vain". Voit yrittää ymmärtää näiden sanojen eron sanakirjan selityksen avulla : https://fi.wiktionary.org/wiki/vasta https://fi.wiktionary.org/wiki/vain Löysin aiheesta myös blogipostauksen: http://randomfinnishlesson.blogspot.fi/2015/12/vain-vasta.html
December 4, 2016
No niin, "Kannettava tietokone" kyllä kuulostaa vielä pidemmältä (jotenkin jäykemmältä), vaikka sen rakenne näyttää ihan järkevältä. :-) Huomaan sitten, että sä käytit "se" pronominia artikkelina (Essivi voisi olla väärä väli tässä, yritin vain), mikä ilmeisesti on vasta puhemuotoa.
December 3, 2016
Hei, jatkaakseni puhekielen eroista, hyvin tavallisista on vaikka sanoa "ooksää viä tehny läksyi?", kun kirjakielellä se olisi: "oletko sinä vielä tehnyt läksyjä?". Joten kyllä erot ovat usein aika suuria. Ja pakko korjata vielä, googlasin ja ilmeisesti sylitietokone ei olekaan virallinen sana, vaan "kannettava tietokone" on se virallinen nimitys läppärille! Huomaa kyllä, että "läppäriä" käytetään paljon enemmän :D
December 3, 2016
Show More
EnterSandman
Language Skills
English, Finnish, German, Icelandic, Italian
Learning Language
English, Finnish, German, Icelandic