박희섭(Heesob Park)
малкия - definite object form usage 1) Why малкия was used instead of малкият in the following sentence? Това е въпрос на дисциплина - каза ми по-късно малкия принц. Is it allowed to use definite object form when definite subject form is required? 2) What does "поема заблуденият" mean in the following sentence? Но за опасността от баобабите се знае толкова малко, а рисковете, които поема заблуденият в някой астероид, са толкова големи, че по изключение нарушавам своята сдържаност. 3 ) What does "се разминават на косъм" mean in the following sentence? Дълго работих върху тази рисунка, за да предупредя своите приятели за една опасност, която не подозират и с която също като мен се разминават на косъм.
Nov 1, 2017 1:15 AM
Answers · 2
1) Just a misprint - it should be "малкият". No, it's not allowed, except maybe in verses. Nevertheless, it's a pretty formal restriction and applies only to the writing. 2) "... рисковете, които поема.." - "да поема риск" means "to take/incure a risk". "Заблуден" has several meanings, but in this particular case it means "lost"/"misguided" 3) "разминава се на косъм от/с (нещо)" is an idiom meaning "To almost get, achieve, or experience something." - pretty close analog of the english "come within a whisker of (something)".
November 2, 2017
