Fang
wat is de betekenis van op in deze zin? Twee vrienden lagen te praten. De vrouw ging verhuizen en was aan het vragen of de man helpen kan. De nieuwe kamer van de vrouw is op de begane grond. Dan zeg de man: "Dan hoeven we dus geen trappen op met jouw meubels?" Wat betekeent "op" in deze zin? Is it "Dan hoeven we dus geen trappen op te lopen met jouw meubels?"?
Aug 26, 2019 2:56 PM
2
0
Answers · 2
Hallo Fang, Je hebt zelf al het goede antwoord gegeven. Ik heb een paar verbeteringen aangebracht. 1a Twee vrienden lagen te praten. 1b Twee vrienden stonden te praten./ Twee vrienden waren aan het praten. - ‘lagen’ kan natuurlijk maar dat betekent dat ze (bijvoorbeeld) in bed liggen. 2a De vrouw ging verhuizen en was aan het vragen of de man helpen kan. 2b De vrouw ging verhuizen en vroeg aan de man of hij kon helpen - 'was aan het vragen' kun je korter en beter formuleren: 'vroeg aan' - 'kan' is een persoonsvorm in de tegenwoordige tijd. Je schrijft het hele stukje in de verleden tijd. Ik heb 'kan' dus veranderd in 'kon'. 3a De nieuwe kamer van de vrouw is op de begane grond. 4a Dan zeg de man: "Dan hoeven we dus geen trappen op met jouw meubels?" 4b Dan zegt de man: “Dan hoeven we dus geen trappen op met jouw meubels?” - 'zeg' moet zijn 'zegt' (typo?). In: 'zegt de man' is 'de man' derde persoon enkelvoud dus is het stam + t 5a Wat betekeent "op" in deze zin? 5b Wat betekent “op” in deze zin? 6a Is it "Dan hoeven we dus geen trappen op te lopen met jouw meubels?"? 6b Betekent het: “Dan hoeven we dus geen trappen op te lopen met jouw meubels?”? Dat betekent het inderdaad. Maar misschien moeten ze nog wel de trap af met de meubels :) Groet, Bas
August 27, 2019
Fang
Language Skills
Chinese (Mandarin), Dutch, English, Japanese
Learning Language
Dutch