Fang
de werkwoorden eruitzien en uitzien, wat is het verschil? 1. Ik heb deze zin gezien. Wat zie je er leuk uit vandaag! - waaneer scheiden we er-uit in eruitzien? 2. Dan in deze zin: Hij heeft teruggekomen, het ziet er uit. - waroom is er hier? ik dacht dat uitzien "it seems" betekend. Dus kan ik zeggen "Hij heeft teruggekomen, het ziet uit."? 3. En in deze zin: Het ziet er naar uit dat... - wat betekend deze? waaroom naar en er?
Aug 27, 2019 1:57 PM
7
1
Answers · 7
Hallo Fang, Je hebt (weer) een lastige vraag gesteld. Leuk!! 1. Ik heb deze zin gezien: ‘Wat zie je er leuk uit vandaag!’ Wanneer scheiden we ‘eruitzien’ 'Eruitzien' wordt aan elkaar geschreven als het gaat om het werkwoord met de betekenis 'een bepaald uiterlijk of voorkomen hebben'. ‘Weet jij hoe die huizen eruitzien?’ ‘Hoe ziet jouw droomhuwelijk eruit?’ ‘Wat zie je er leuk uit vandaag!’ 'Eruitzien' is een scheidbaar werkwoord; dat betekent dat in de vervoeging andere woorden tussen de delen van dit werkwoord kunnen komen te staan: 'Het lijkt er goed uit te zien.' Als twee delen van het werkwoord naast elkaar staan, worden die aaneengeschreven: 'Wat zie je eruit!' (niet: er uit) en 'Ik vind dat hij er beter uitziet' (niet: uit ziet). 2. En dan deze zin: ‘Hij is teruggekomen, het ziet er uit ….’ Waarom hier: het ziet er uit …? Ik dacht dat ‘uitzien’ ‘it seems’ betekent. Kan ik dus zeggen: ‘Hij is teruggekomen, het ziet uit’? (b.s. Nee, dat kun je niet zeggen.) (b.s. Deze zin snap ik niet. Kun je de hele zin geven?) 3. En tenslotte in deze zin: ‘Het ziet ernaar uit dat …’ Wat betekent deze zin en waarom ‘naar’ en ‘er’? (b.s. Ik schrijf ‘ernaar’ als een woord) Bij 3 ‘Het ziet ernaar uit dat’ is een vaste constructie. Het betekent ‘het lijkt erop dat’. Bijvoorbeeld: Het lijkt erop dat hij een goede leraar wordt/ Het ziet ernaar uit dat hij een goede leraar wordt/ Hij belooft een goede leraar te worden (nog niet helemaal zeker, nog in de toekomst verborgen). In de eerste twee voorbeelden hebben we te maken met een voorzetselvoorwerp (erop en ernaar). In het derde voorbeeld heb je te maken met een naamwoordelijk gezegde (belooft een goede leraar te worden). Groet, Bas
August 28, 2019
Nederlands is mijn moedertaal niet, maar proficiaat... Het ziet er naar uit dat U al veel geleerd hebt.
August 27, 2019
Fang
Language Skills
Chinese (Mandarin), Dutch, English, Japanese
Learning Language
Dutch