Stanislav
Положаj речи "ми", "се" и "jе" у реченицима. Прошло време 1. Коjи jе правилан положаj речи "се"/"ми" и "jе" у реченицима типа "Jуче се jе моjе учење српског подигло на виши ниво", "Све се ми jе чинило jедноставно"? 2. Према каквом правилу одређива се ред ових речи у реченици? 3. Jе ли неопходно (да ли неопходно jе) коришћење глагола "jе" у трећем лицу (у jеднине) у прошлом времену ако подмет jе нежива ствар (неодушевлённый предмет) или ако реченица нема подмета ("Свитало jе")? Да ли постоjу искључки?
Dec 24, 2015 2:59 PM
Answers · 9
6
У српском језику ипак постоји одређен положај речи у реченици. Поред наглашених речи, имамо ненаглашене речи, а то су ПРОКЛИТИКЕ и ЕНКЛИТИКЕ. Проклитике: стоје испред наглашене речи и то су углавном сви предлози, посебно једносложни и неки везници (и, ни, а, да, јер, док) Енклитике: стоје иза наглашене речи и то су речца "ли", те ненаглашени облици личних заменица (датив, акузатив и генитив) и ненаглашени облици помоћних глагола (сам, си, ће, ћеш, бих, би...) Е, сад. Када се више ЕНКЛИТИКА нађе у истој реченици, поштујемо одређена правила, а не осећај. Оне се групишу, тј. долазе увек једна за другом. Распоред је следећи: 1. Енклитика ЛИ долази испред осталих: Видиш ли га? 2. Глаголске енклитике (осим ЈЕ) долазе испред заменичких: Нисмо се срели пре. 3. ЈЕ долази после заменице: Писао ми је. 4. заменичке: датив пре генитива и пре акузатива (у Аcc убрајамо повратну заменицу СЕ): Баш ми га је жао. 5. генитив пре акузатива: Одавно сам је се решио. 6. Четири узастопне енклитике могуће су само ако имамо ЛИ, глаголску енклитику и две заменичке, али у различитим падежима: Ко ли ми их је узео?
December 25, 2015
2
Ух. Много тешких питања. Српски је релативно еластичан кад је положај тих речи у питању. Нека правила постоје, али нису тако чврста. Ми их углавном користимо по осећају. Се и је не иду заједно; или једно или друго. Јуче је моје учење српског подигнуто на виши ниво. Јуче се моје учење српског подигло на виши ниво. Све ми је изгледало једноставно. Све ми се чинило једноставно. Ја сам је видео. Могло се наслутити. Као што видиш, прво иде СЕ или ЈЕ, па онда главни глагол. Међутим, реченица НЕ МОЖЕ да почне са СЕ или ЈЕ. Он је ишао. Међутим, ако изоставимо личну заменице мења се ред речи: Ишао је. Она је певала. Певала је. Ми смо разговарали. Разговарали смо. То се десило/догодило. Догодило се.
December 25, 2015
2
ЈЕ значи ЈЕСТЕ, скраћено; то је глагол који користимо не само за садашње време, већ и као хомоћни глагол за грађење прошлог времена. Он је студент. Студент је. Он је био студент. Био је студент. Она је глумица. Глумица је. Она је била глумица. Била је глумица. МИ значи МЕНИ, скраћено и тај облик најчешће користимо Реци ми. Кажи ми. Он ми је рекао. Она ми је казала. Дакле, као што видиш, МИ ће ићи испред. Ипак није све тако једноставно. Ти си ми рекао. Али – рекао си ми. Ти си ми друг. Друг си ми. СЕ је скраћено СЕБЕ и користи се код повратних глагола. Она се чешља. Чешља се. Он се нада (очекује). Нада се. Наравно да је неопходно да користиш ЈЕ у трећем лицу једнине. Свитало је. Почело је. Завршено је. Нисам сигуран да ли има изузетака, али мислим да не. Пoѕдрав
December 25, 2015
Najlakse razumeti je the short verbal form (sam, si, bih, će, ću, se itd.) + dative ponoun+accusative pronoun or pronoun se Dala sam knjigu Mariji-Dala sam joj je. Obratila sam mu se. Samo oblik JE predstavlja izuzetak i stoji na kraju dative+accusative+je: Dala je pismo Petru-Dala mu ga je. Ako je glagolsko JE u recenici, onda zamenica je postaje JU. Dala je knjigu Petru-Dala mu ju je. Takodje, ako je tu zamenica SE, verbalni oblik JE se gubi Obratila mu se.
December 28, 2015
