Ivana Ciric
Professional Teacher
Learning Article : How To Properly Use The Serbian Accusative Case In A Sentence

Discuss the Article : How To Properly Use The Serbian Accusative Case In A Sentence

<a href='/article/601/how-to-properly-use-the-serbian-accusative-case-in-a-sentence' target='_blank'>How To Properly Use The Serbian Accusative Case In A Sentence</a>

Like most Slavic languages, Serbian has cases, and they are usually the most difficult thing to understand about the language. Cases often cause words to change, sometimes so much that they are no longer recognizable. Here, get some useful guidance on one of the most common cases: the accusative.

Nov 18, 2015 12:00 AM
Comments · 6

Odličan članak, koji, na žalost, ipak ima jednu manu. Tačno je da se u akuzativu za srednji rod u množini koristi nastavak A, ali je nesrećno izabrana imenica pivo. Pivo je gradivna imenica, isto kao i voda, vino, ulje, brašno, šećer, zemlja, pesak... Gradivne imenice nemaju množinu, sem kad označavaju više vrsta te iste imenice. Tako, nikada nećemo reći oni piju piva, već oni piju pivo, ali ako oni probaju više vrsta piva, reći ćemo oni su pili razna piva. Samo tada može da se koristi množina. Dakle, oni piju vino, a ne vina. Ali, oni su degustirali (probali) razna crna i bela vina.

 

I još jednu stvar sam hteo da dodam. Često se greši kad se u akuzativu koristi ime sportskog kluba. Tako na primer, nije problem kad menjamo Crvena Zvezda, jer će u akuzativu biti Crvenu zvezdu, ali recimo, ako je u pitanju Partizan, Borac iz Čačka, Šturm iz Graca, Arsenal, Bajern, tu često sportski komentatori naprave previd. Umesto da u akuzativu ostane isti oblik: Crvena zvezda je pobedila Partizan, ili Šturm je pobedio Arsenal, nepravilno kažu: Crvena zvezda je pobedila Partizana. Nije Partizan čovek, već tim, tako da u tom slučaju naziv tima mora da ostane isti kao u nominativu.

November 18, 2015

Jao, u pravu si! Dakle, rečenica postoji: Sturm iz Graca je pobedio Arsenal 1970.g.

Uvek se uči nešto novo :)

November 18, 2015

Ovaj članak je namenjen pre svega stranicima koji usvajaju pojam padeža i njihove funkcije. Naravno da pivo nema množinu u smislu gradivne imenice, ali je svakako moguće reći piva, vina, mleka itd. Ostale, brojive imenice srednjeg roda, uglavnom imaju dodatne promene, koje na ovom nivou usvajanja padeža nije potrebno pominjati, dok se barem akuzativ ne usvoji kao objekat u rečenici. Što se tiče reči Partizan, mislim da sam upotrebu akuzativa kod živih bića i predmeta sasvim dobro objasnila primerom MIŠ. Isto se može reći i za Partizan kada označava klub (Volim partizan) i kada označava borca u ratu (Volim partizana).

November 18, 2015

Ovo prenosim sa Arsenalovog sajta:

“SK Sturm Graz's only official meetings with Arsenal were in the 1970 Inter Cities Fairs Cup 2nd Round. Graz won the first leg 1-0 at home before losing 2-0 at Highbury. Arsenal progressed 2-1 on aggregate.”

November 18, 2015

Hvala ti mnogo, Ivane! Odličan tekst! Hvala Bogu, što nemački ima i padeže i što sam naučila latinski u školu. Zbog toga koncept padeža (u srpskom jeziku) nije veliki problem za mene, ali korišćenje padeža u rečenici je nešto drugo. :)
Primer o miševima je super!

 

@Vladimir: Niko neće nikada reći rečenicu: Šturm je pobedio Arsenal (sa ili bez A):)))))))

November 18, 2015
Show more