Aleksandra
Srpska književnost

Da li možete da nabrojite knjige od strane srpskih pisaca koje se vama dopadaju? Omiljeni autori za Vas? 

Apr 21, 2014 6:59 PM
Comments · 8

Obozavam Milorada Pavica. Procitala sam nekoliko romana i prica ovog autora. Takodje svidja mi se Branislav Nusic - Gospodja Ministarka, Sumnjivo lice, Autobiografija...

Sada citam knjigu "Macka, covek, pas" Miljenko Jergovica - mnogo je preporucujem! Dirljiva i smesna u isto vreme. 

A ti? Sta citas? Sta bi preporucila?

April 23, 2014

Što se tiče poezije volim da čitam pesme Desanke Maksimović,Laze Kostića(posebno Santa Maria della Salute),Jovan Jovanović Zmaj i mnogi drugi.

A što se tiče proze uglavnom čitam knjige stranih autora ali mozda bi vam se svidelo nešto od Ive Andrića koji je srpski nobelovac.

 

 

 

April 22, 2014

Ja bih preporučila malteškog autora Pjera Mejlaka. On piše na malteškom, ali su mu priče prevedene na engleski, a ja sam njegov prevodilac za srpski jezik. Taman fino za upoređivanje i vežbanje. Priče su kratke i zanimljive. Mogu se pronaći i online.

July 15, 2014

˝Ženski rodoslov˝govori o nesrecnim sudbinama zena unutar jedne porodice počevši od pocetka XIX do kraja XX veka.Govori o njihovoj hrabrosti,upornosti,žrtvovanju.Poslednja zena koja se rodila u toj porodici je ujedno i jedina koja je doživela sreću.

˝Voda iz kamena˝ govori o legendi u selu Đunisu,o tome kako je siromasna devojka ugledala like Bogorodice ali joj niko nije verovao.Knjiga je zamišljena tako da likovi pričaju o tom dogadjaju.

˝Igra andjela˝ govori o životu kneginje Milice,o njenoj veri i zrtvovanju,nadanjima i strahu.Pricu govori njen Andjeo Čuvar koji joj šalje znake sta treba da uradi ali ona ih nekad pogresno shvata.Milica je opisana najpre kao devojcica,zatim kao zena,majka.Saosećala se sa patnjama naroda a i ona je nailazila na nevolje.Mozemo čitati o teškim odlukama koje je donosila,o njenoj strepnji dok je iščekivala da se Lazar vrati sa pohoda i o njenoj hrabrosti nakon smrti muža.

May 1, 2014

   Setila sam se jos jedne knjizevnice. Procitala sam nekoliko njenih knjiga i odusevila se. To je Ljiljana Habjanović Đurović,a njene knjige: ˝Ženski rodoslov˝, ˝Voda iz kamena˝ , ˝Igra andjela˝(moja omiljena),trenutno čitam ˝Sjaj u oku zvezde˝ a takodje posle nje planiram da procitam i ˝Ana-Marija me nije volela˝, ˝Iva˝ itd.U njenim knigama glavni junaci su zene. Njena dela sadrže i religijske motive kao i istorijske motive.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

May 1, 2014
Show more