lukakucing
Perkenalan Halo semua. Nama saya Luke, tapi kawan-kawan saya kadang-kadang panggil saya Luka sebab keluarga bapa saya berasal dari Itali. Sebenarnya, 'Luke' dalam Bahasa Itali ialah 'Luca' tetapi kawan-kawan saya tidak tahu tiada abjad 'k' dalam Bahasa Itali. Saya berasal dari Australia tetapi sudah duduk di Kuala Lumpur sepuluh bulan. Dahulu, saya telah belajar di Universiti ambil dua buah kursus pasal pengajian Islam, sebuah kursus pasal ekonomik pembangunan dan subuah kursus pasal caklempong. Kalau tidak sudah tahu, caklempong adalah muzik tradisional yang berasal dari Negeri Sembilan. Saya sangat suka main caklempong tetapi saya tidak boleh main lagi sebab saya sudah habis belajar pada Mei. Lepas habis belajar sampai sekarang saya jalan-jalan keliling Malaysia, jalan-jalan ke Indonesia dan biasanya lepak sahaja dengan kawan-kawan cuba belajar banyak pasal Malaysia. Saya tidak perlu balik Australia sebelum mulai belajar lagi di Sydney pada Mac. Di Australia, saya belajar sains sosial dan sejarah. Saya sudah belajar beberapa kursus pasal sejarah Asia Tenggara juga. Saya boleh tulis dan baca Bahasa Melayu lebih bagus daripada boleh cakap dan dengar. Semoga saya sudah pandai cakap dan dengar Bahasa Melayu sebelum balik Australia sebab saya nak cakap dengan kawan-kawan saya yang tidak pandai cakap Bahasa Inggeris. Kawan saya sudah beritahu saya, "Sikit-sikit lama-lama jadi bukit". Saya mesti ingat ayat itu sambil cuba belajar Bahasa Melayu. Saya pun boleh cakap sedikit Bahasa Kelantan sebab saya ada kawan-kawan yang dari Kelantan dan saya sudah pergi ke Kelantan tiga kali. Saya beraya di sana tahun ini juga. Walaupun saya tidak pandai cakap Bahasa Kelantan, kadang-kadang saya suka guna bahasa itu untuk membingungkan orang-orang yang saya baru kenal di Kuala Lumpur. Pada bulan depan saya akan ke Jawa lagi jadi saya harap belajar sedikit Bahasa Jawa sebelum pergi ke sana. Tetapi saya tidak pasti lagi kalau saya akan ke Jawa Tengah. Mungkin akan tinggal di Jakarta dan Bandung sahaja. Kalau begitu, mungkinkah lebih bagus belajar sedikit Bahasa Sunda? Saya fikir saya akan terus belajar sedikit Bahasa Jawa sebab saya ada kawan-kawan yang boleh berbahasa Jawa jadi saya boleh berlatih dengan mereka. Lagipun, ada kumpulan gamelan Jawa di Sydney yang saya mungkin nak masuk selepas balik kampung. Saya fikir kalau pandai cakap Bahasa Jawa akan lebih senang belajar gamelan secara Jawa.
Sep 29, 2011 9:03 AM
Corrections · 2

Perkenalan

Halo Salam sejahtera semua.

Nama saya Luke, tapi kawan-kawan saya kadang-kadang mempanggil saya Luka disebabkan keluarga bapa saya yang berasal dari Itali. Sebenarnya, 'Luke' dalam Bahasa Itali ialah 'Luca' tetapi kawan-kawan saya tidak tahu bahawa tiada abjad 'k' dalam Bahasa Itali.

Saya berasal dari Australia tetapi sudah menetap/tinggal duduk di Kuala Lumpur selama sepuluh bulan.

Dahulu, saya telah pernah belajar di Universiti dan mengambil dua buah kursus pasal berkaitan pengajian Islam sebuah kursus pasal iaitu ekonomik pembangunan dan subuah kursus pasal caklempong. Kalau tidak sudah tahu, Caklempong adalah muzik tradisional yang berasal dari Negeri Sembilan. Saya sangat suka bermain caklempong tetapi saya tidak boleh main kini tidak lagi sebab saya sudah habis tamat belajar pada bulan Mei yang lepas.

Selepas habis belajar tamat pengajian sehingga sampai sekarang, saya hanya jalan-jalan keliling mengelilingi Malaysia, jalan-jalan kadangkala ke Indonesia dan kebiasaannya hanya lepak sahaja dengan kawan-kawan sahaja untuk cuba belajar lebih banyak pasal tentang Malaysia. Saya tidak perlu balik Australia sebelum mulai belajar lagi di Sydney pada Mac. Buat masa ini, saya tidak perlu balik ke Australia lagi kerana pembelajaran di sana bermula pada bulan Mac nanti. Di Australia, saya belajar sains sosial dan sejarah. Setakat ini, saya sudah pun belajar beberapa topik kursus pasal berkaitan sejarah Asia Tenggara juga.

Saya boleh tulis dan baca Bahasa Melayu lebih bagus daripada boleh cakap dan dengar. Buat masa ini, kebolehan saya menulis dan membaca lebih baik daripada kebolehan saya bercakap dan mendengar. Semoga saya sudah pandai cakap dan dengar Bahasa Melayu sebelum balik Australia sebab saya nak cakap dengan kawan-kawan saya yang tidak pandai cakap Bahasa Inggeris. Saya sangat berharap agar saya dapat bercakap dalam Bahasa Melayu dengan fasih sebelum saya pulang ke Australia kerana saya ingin bercakap dengan kawan saya yang tidak pandai berbahasa Inggeris di sana. Kawan saya sudah ada berkata beritahu saya, "Sikit-sikit lama-lama jadi bukit". Saya mesti ingat ayat itu sambil sementara itu saya akan cuba mempertiingkatkan kebolehan belajar Bahasa Melayu saya.

Saya pun juga boleh cakap sedikit Bahasa bercakap dialek Kelantan sebab saya ada kawan-kawan yang berasal dari Kelantan. dan Saya juga sudah pergi ke Kelantan sebanyak tiga kali Saya dan beraya di sana pada tahun ini juga. Walaupun saya tidak kurang pandai bercakap Bahasa dialek Kelantan, kadang-kadang namun saya suka gunakan bahasa dialek itu untuk membingungkan orang-orang yang saya baru kenal di Kuala Lumpur.

Pada bulan depan, saya akan ke Jawa. lagi Jadi saya berharap dapat belajar sedikit sebanyak Bahasa Jawa sebelum pergi ke sana. Tetapi Saya tidak pasti lagi kalau sama ada saya akan ke Jawa Tengah atau bahagian lain, mungkin akan tinggal di Jakarta ataupun Bandung sahaja. Kalau begitu, mungkinkah lebih bagus baik jika saya dapat belajar sedikit sebanyak Bahasa Sunda? Saya fikir saya akan terus-menerus mempelajari sedikit Bahasa Jawa sebab saya ada kawan-kawan saya ada yang boleh berbahasa Jawa jadi saya boleh berlatih dengan mereka. Lagipun, ada kumpulan gamelan Jawa di Sydney yang saya mungkin nak masuk sertai selepas apabila sudah balik pulang ke kampung nanti. Saya fikir kalau saya sudah pandai bercakap Bahasa Jawa, akan lebih senang bagi saya untuk belajar gamelan nanti. secara Jawa.

 

*Awak sangat pandai berbahasa Melayu. Saya suka dengan jalan cerita awak. Teruskan usaha awak. Jangan putus asa dan ingat "Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit."Selamat berjaya.

October 15, 2011

Perkenalan

Helo semua.

Nama saya Luke.Kawan-kawan saya kadangkala memanggil saya Luka kerana keluarga bapa saya berasal dari Itali. Sebenarnya, 'Luke' dalam Bahasa Itali ialah 'Luca' tetapi oleh kerana kawan-kawan saya tidak tahu bahawa tiada abjad 'k' dalam Bahasa Itali, mereka memanggil saya sedemikian. 

Saya berasal dari Australia tetapi sudah tinggal di Kuala Lumpur selama sepuluh bulan.

Dulu, saya  belajar di universiti dan mengambil dua buah kursus berkaitan pengajian Islam, sebuah kursus berkaitan ekonomik pembangunan dan subuah kursus berkenaan caklempong. Untuk pengetahuan, caklempong adalah muzik tradisional yang berasal dari Negeri Sembilan. Saya sangat gemar bermain caklempong tetapi saya tidak boleh bermainnya lagi kerana saya sudah habis belajar pada bulan Mei yang lalu.

Selepas habis belajar,sehingga kini saya masih berjalan mengelilingi Malaysia, Indonesia dan biasanya lepak sahaja dengan kawan-kawan dan cuba belajar banyak mengenai Malaysia. Saya tidak perlu balik ke Australia kerana saya akan memulakan pelajaran di Sydney pada Mac ini. Di Australia, saya belajar mengenai sains sosial dan sejarah. Saya juga sudah belajar beberapa kursus berkenaan sejarah Asia Tenggara .

Saya boleh menulis dan membaca dalam Bahasa Melayu lebih bagus daripada bercakap dan mendengar. Saya berharap dengan kemahiran saya berbahasa Melayu, saya boleh berkomunikasi dengan rakan-rakan saya di Australia kerana rakan-rakan saya tidak pandai berbahasa Inggeris. Kawan saya selalu beritahu saya, "Sikit-sikit lama-lama jadi bukit". Saya selalu ingat ayat itu sambil cuba untuk mempelajari Bahasa Melayu.

Saya juga boleh bercakap sedikit dalam loghat Kelantan sebab saya ada kawan-kawan dari Kelantan dan saya sudah pergi ke Kelantan sebanyak tiga kali. Tahun ini. saya juga beraya di sana. Walaupun saya tidak pandai bercakap dalam loghat Kelantan, kadang-kadang saya suka guna loghat itu untuk mengelirukan orang-orang yang saya baru kenal di Kuala Lumpur.

Pada bulan hadapan, saya akan ke Jawa sekali lagi jadi saya berharap dapat belajar sedikit Bahasa Jawa sebelum pergi ke sana. Saya tidak pasti lagi jikalau saya akan pergi ke Jawa Tengah. Mungkin saya akan tinggal di Jakarta dan Bandung sahaja. Oleh itu, adakah lebih bagus sekiranya saya belajar sedikit Bahasa Sunda? Saya fikir saya akan terus belajar sedikit Bahasa Jawa kerana saya ada kawan-kawan yang boleh berbahasa Jawa jadi saya boleh berlatih dengan mereka. Lagipun, ada kumpulan gamelan Jawa di Sydney yang saya mungkin akan  masuk selepas balik ke kampung. Saya fikir kalau saya pandai cakap Bahasa Jawa, pasti saya akan lebih senang belajar gamelan secara Jawa.

Itu sahaja pembetulannya.
Maaf Jikalau tersalah.

Daripada Safwan

Overall= Good Entries. Still need improvement for conjuction, grammar and word suitability 3/5
 

September 30, 2011
Want to progress faster?
Join this learning community and try out free exercises!